Kako ugljen iz Kolumbije truje Istru


Galerija Hrvatske udruge interdisciplinarnih umjetnika bila je u ponedjeljak prepuna znatiželjnika koji su se okupili da bi prisustvovali svečanoj premijeri kratkog animiranog filma "Cijena ugljena" svestranog pulskog kreativca Vibora Juhasa i u produkciji Zelene Istre koja je također dala svoj doprinos koncepciji filma.

Kako je rekla Dunja Mickov iz Zelene Istre "Cijena ugljena" prvi je animirani film u Hrvatskoj koji govori o povezanosti Termoelektrane Plomin, inače jedine termoelektrane na ugljen u Hrvatskoj, s ugljenokopom El Cerrejon u Kolumbiji koji je jedan od najvećih ugljenokopa na svijetu, nalazi se na površini velikoj kao pola Pariza. Kameni ugljen u Kolumbiji eksploatiraju međunarodne korporacije zbog profita ne prežući pritom od uništenja, kako okoline tako i ljudskih života. Taj je ugljenokop jedan od najvećih izvora humanitarne krize tamo, dok izgaranje tog ugljena u TE Plomin pridonosi klimatskoj i zdravstvenoj krizi. Veza između pohlepe korporacija i eksploatacije ugljena u Kolumbiji s ljudima koji se razbolijevaju u okolici Plomina jasno je prikazana u Juhasovom filmu, a kao rješenje upućuje se na obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost. Kako kaže jedan od podataka na kraju filma, čak 91 posto građana Hrvatske smatra da bi se hrvatska energetska politika trebala temeljiti na obnovljivim izvorima energija, a ne ugljenu.

Juhas potpisuje i montažu dok je glazbu napravio zajedno s Anelom Blagajčevićem. "Cijena ugljena" tematski se nadovezuje na dokumentarni film "Dobar život" te izložbu "Sretno! Priče koje nam dolaze s ugljenom" koje su brojni zainteresirani građani prošle godine pogledali u Labinu i Puli. (M. Ra.)


Podijeli: Facebook Twiter