Kako u Istri uloviti signal talijanskih programa

Istrani su desetljećima besplatno gledali talijanske programe (Arhiva GI)
Istrani su desetljećima besplatno gledali talijanske programe (Arhiva GI)

Otkako je početkom ovog mjeseca VIPnet postavio svoje televizijske programe na mjesto preuzete Istarske kabelske mnogi su njihovi pretplatnici u Puli nezadovoljni jer imaju manju ponudu programa. Čini se da je ta promjena najviše pogodila one koji su na taj način gledali talijanske programe: po tri kanala Mediaseta i tri RAI-ja. Sada VIPnet emitira i dalje tri programa Mediaseta i samo RAI 1, ali ne 2 i 3.

Zanimalo nas je kako će sada Puljani moći gledati sve RAI-jeve programe, ali da im ostanu i programi Mediaseta. Pozivom službi za korisnike HT-a i VIPneta, ali i njihovih sestrinskih tvrtki B-neta i Iskona doznali smo da u svojoj ponudi imaju manje programa od onog što je nudila Istarska kabelska. HT u maxTV-u nudi samo jedan program Mediaseta te uz RAI 1 i 2 nude i Educational. Dostupnost svih tih programa naplaćuju 195 kuna u što se uključuje usluga fiksnog telefona, maxTV-a i talijanskog paketa. VIPnet u svojoj standardnoj ponudi ima samo tri talijanska programa: RAI 1 i sport te jedan program Mediaseta, dok Iskon nudi samo RAI 1.

S obzirom na navike Istrana, koji su desetljećima besplatno gledali talijanske programe, teško je očekivati da će se zadovoljiti navedenom oskudnom ponudom koja, uz to, nije jeftina.

Postoje li i druge mogućnosti pored navedene? Stefano Tkalec, tehničar za prijem i distribuciju satelitskih kanala i ostalih sistema, kaže da je u Istri najpopularnije gledanje talijanskih kanala putem satelitske antene.

- To je najjeftinija i najjednostavnija opcija. Plati se 600 - 700 kuna opremu i njezinu instalaciju, a dobije se čitav niz kanala, talijanskih i drugih. Međutim, ono što je najjeftinije ima i svoja ograničenja pa se tako na ovaj način mogu gledati samo sadržaji u skupini FTA (Free To Air), a u što ne spadaju novi filmovi i nogometne utakmice u večernjim satima. Za nezahtjevne korisnike to je više nego zadovoljavajuća ponuda, zaključio je Tkalec. (P. GREGOROVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter