Kako su se ratna zbivanja odrazila na život istarskoga čovjeka

Tajnica IPD-a Danijela Doblanović i predsjednik Maurizio Levak otvorili su skup (Danilo MEMEDOVIĆ)
Tajnica IPD-a Danijela Doblanović i predsjednik Maurizio Levak otvorili su skup (Danilo MEMEDOVIĆ)

Trodnevni Međunarodni znanstveni skup "U sjeni Velikoga rata: odraz ratnih zbivanja na život istarskoga civilnog stanovništva" otvoren je jučer u pulskoj Zajednici Talijana u organizaciji Istarskog povijesnog društva. Skup je dio aktivnosti kojima ovo Društvo obilježava stogodišnjicu Prvoga svjetskog rata, a u fokusu su im teme velike deportacije civilnoga stanovništva južne Istre u logore u Donjoj i Gornjoj Austriji, Štajerskoj, Moravskoj, Češkoj i Ugarskoj 1915.- 1918. kada je prije stotinjak godina deportirano oko 60 tisuća osoba.

Skup, koji je okupio sudionike iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Austrije, su otvorili predsjednik IPD-a Maurizio Levak i tajnica Danijela Doblanović. 

- S obzirom na slabu istraženost i uopće slabu javnu informiranost o tim događajima, projekt uz znanstveno vrednovanje ima za cilj i upoznavanje šire javnosti s okolnostima života istarskoga civilnog stanovništva – kako onoga iseljenoga, tako i onoga koje je ostalo u Istri – u vrijeme Prvoga svjetskog rata. Naglasak na okolnostima u kojima je rat proživjelo civilno stanovništvo zajedničko je obilježje svih projekata koje organizira ili u njima sudjeluje Istarsko povijesno društvo jer smatramo da to područje nije dovoljno istraženo, dok je puno veća pozornost posvećena događajima na bojišnicama te političkim pitanjima toga vremena, rekao je Levak koji je izrazio zadovoljstvo velikim brojem izlagača i raznovrsnošću tema. Ideja je da izlaganja potaknu razmjenu mišljenja kroz plodne diskusije na kraju pojedinih sesija, a to, kako kaže Levak, i jest bit održavanja znanstvenih skupova: predstavljanje rezultata vlastitih istraživanja uz konstruktivnu raspravu o njima s kolegama iz drugih sredina i historiografskih škola, jer "bez diskusije nema napretka u znanosti".

Sudionike skupa su pozdravili pulski dogadonačelnik i predsjednik pulske Zajednice Talijana Fabrizio Radin te prorektorica za znanost i istraživanje Sveučilišta Juraj Dobrila u Puli prof. dr. sc. Elis Deghenghi Olujić. 

Uvodno izlaganje održao je Nevio Šetić koji je govorio na temu "Prvi svjetski rat: civilno stanovništvo i društvo na području Istre". Šetić je između ostalog rekao da "svakodnevica Prvog svjetskog rata u Istri još čeka svoje istraživače" pritom pohvalivši Povijesni i pomorski muzej Istre koji čuva neke vrijedne zbirke. Ispričao je da je ratno stanje Austrougarska monarhija pokušala ublažiti evakuacijama, ali se to pretvorilo u svoju suprotnost - oni koji su se vratili, zatekli su pustoš a posebno je stradala Južna Istra. Uz to, Istru je 1917. udarila suša, nestašica i glad, a pred kraj rata, uz već iscrpljeno stanovništvo, stvar je dodatno zakomplicirala španjolska gripa. Kriza se nastavila i poslijeratnim pripojenjem Italiji.

Skup se nastavio izlaganjem Mihovila Dabe i Milana Radoševića "Kritički osvrt na bibliografiju o Prvom svjetskom ratu u Istri", Deborah Rogoznica je imala temu "Pravosodni viri za zgodovino Prve svetovne vojne v Pokrajinskem arhivu Koper" (Pravosudni izvori za povijest Prvog svjetskog rata u Pokrajinskom arhivu Kopar), Wladimir Fischer govorio je o dokumentima austrijske vlade o temama vezanima za Istru u razdoblju 1914.-1918.

Zadnjeg dana rada skupa, su izlagali Markus Leideck, Roberto Spazzali, Davor Mandić, Iva Milovan Delić, Jasna Valić, Rino Cigui, Paolo Malni, Stipan Trogrlić, Josip Vretenar, Dean Krmac, David Orlović, Samanta Paronić, Mislav Rubić, Alessandra Argenti Tremul, Giovanni Paoletti, Elena Poropat Pustijanac, Mira Kolar-Dimitrijević, Jernej Kosi, Urška Strle, Petra Testen i Petra Svoljšak. (Mladen RADIĆ)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter