Kako su priče za uspavljivanje djece postale knjiga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanska književnica Giuliana Facchini bila je današnja gošća u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula, a u povodu programa obilježavanja 60. godišnjice ove ustanove.

Disciplina i metoda pisanja

- Bila sam u Hrvatskoj već nekoliko puta, a to mi je prvi put da sam u Puli. Pisanjem se bavim zadnjih petnaestak godina, a prije toga bavila sam se kazalištem za djecu. Volim pisati knjige za djecu, prije svega one pustolovne. Puno sam gostovala po školama, i nije mi bilo teško napraviti skoro 400 kilometara da dođem ovdje. Moji počeci pisanja vezani su uz moju djecu, kada su djeca bila mala i nisu htjela spavati, tada sam ih uspavljivala uz priče koje sam izmišljala. No, kako su djeca htjela da to bude u nastavcima i kako bih ja zaboravljala na neke detalje, što su oni odmah primjećivali, počela sam zapisivati te priče. Potom, kada je moja majka, inače umirovljena profesorica, pročitala priču, rekla je da uopće nije loše i poslala je na književni natječaj. I tako je počela moja karijera spisateljice, kazala je Facchini.

Kazala je da čim bi napisala priče za djecu, odmah bi to pročitala svojoj djeci, ukoliko su djeca bila mirna i slušala, znala bi da valjaju, a ako su djeca bila nemirna, znala je da nešto treba prepraviti. Rekla je i da za pisanje treba imati disciplinu, metodu pisanja, te puno čitati i ostale autore koji pišu za djecu.

Nagrađivana autorica

Giuliana Facchini rođena je u Rimu 1964. godine, gdje je pohađala gimnaziju, a zatim studirala književnost na Sveučilištu La Sapienza. Pohađala je brojne tečajeve za glumu i sinkronizaciju; bila je amaterski i poluprofesionalni interpretator u kazalištu te je radila u kazalištu za djecu. Živjela je u Luksemburgu, a zatim u Veroni, gdje trenutno živi. Bavi se promicanjem čitanja djeci i adolescentima u punom uvjerenju da su knjige od temeljne važnosti za učenje. Osvojila je nagradu "Montessori" 2008. godine, 2012. nagradu Arpino za neobjavljeni roman i 2015. godine nagradu "Giovanna Righini Ricci".

Nazočne je pozdravila u ime domaćina Liana Diković, a bili su nazočni učenici četvrtih razreda Talijanske osnovne škole "Giuseppina Martinuzzi" s učiteljicama Liviom Franco Pavlović, Barbarom Jurman i Barbarom Brussich Markulinčić te knjižničarkom Petrom Demanuele. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter