Kako su pricali stari Ližnjanci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Poticaj za nastanak knjige 'Govori opcine Ližnjan' bila nam je knjiga Barbare Buršic-Giudici 'Rustican život Šišana u odrazu njegovog dijalekta', u kojoj autorica analizira šišanski govor, jedini romanski dijalekt na ovom podrucju. Mi smo odlucili opisati preostala cetiri dijalektološka punkta opcine, odnosno govor Muntica, Jadreški, Valture i Ližnjana", pojasnila je autorica Lina Pliško na promociji ove knjige, koja je u subotu dupkom napunila ližnjansku vijecnicu.

Zajedno s kolegom i autorom Davidom Mandicem skupljala je znanstvene spoznaje o govorima Ližnjanštine uz pomoc dijalektološke literature i studenata Filozofskog fakulteta u Puli, koji su na terenu razgovarali s domacim ljudima. O prošlosti Jadreški pricao je Josip Calic, o Valturi Gianni Perdec i Milko Sladonja, u Munticu je sugovornik bio Jakov Pletikos, a u Ližnjanu Milojka Vodinelic i Mate Miloševic. Autorima su od velike pomoci bili i povjesnicari Klara Buršic-Matijašic te Slaven Bertoša.

- Zadovoljstvo mi je bilo raditi na ovoj knjizi. Treba istaknuti da u Hrvatskoj i Istri ima jako puno dijalekata koji su se razvijali tisucu i nešto godina. No, u zadnjih 50 godina ti se govori mijenjaju, cak i nestaju kako nas napuštaju stare generacije. Krajnje je vrijeme da se stanje na terenu snimi i zabilježi, da buduce generacije znaju kako su pricali njihovi stari, rekao je David Mandic, koji se inace bavi povijesnom lingvistikom.

Kratak pregled knjige po poglavljima koja se bave geografskim i povijesnim odrednicama opcine Ližnjan, spoznajama o govorima Ližnjanštine i istraživanjem tamošnjih mjesnih govora dala je recenzentica Silvana Vranic. O akademskom putu i velikom potencijalu dvoje autora govorio je Josip Lisac, drugi recenzent knjige.

Program promocije obogacen je nastupom studenata sa Studija klasicne harmonike u Puli i ucenika podrucne škole u Ližnjanu. Izdavanje knjige financijski su omogucili Opcina Ližnjan i Sveucilište Jurja Dobrile. (T. GRBIC)


Podijeli: Facebook Twiter