Kako su Mladiceve snimke dospjele u javnost?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srbijanske službe sigurnosti istražuju kako su snimci Ratka Mladica dospjeli u javnost, a vjeruju da su videovrpce prikazane na Federalnoj televiziji BiH u subotu navecer iz istog izvora koji je nedavno jednom beogradskom dnevnom listu dostavio ratni dnevnik najtraženijeg haaškog bjegunca. Cinjenica da su ratni dnevnik i snimci zaplijenjeni u akciji specijalnih postrojbi MUP-a i Tužiteljstva za ratne zlocine koja je izvedena 4. prosinca prošle godine, pretresom kuce Mladiceve supruge u Beogradu, navodi na sumnju da je isti izvor pustio u javnost oba dokumenta, saznaje Politika.
Iz akcijskog tima za suradnju s Haaškim tribunalom podsjecaju na to da je taj materijal kompletno predan Tužiteljstvu Haaškog suda 27. ožujka ove godine, tijekom posjeta tužitelja Sergea Brammertza Beogradu. Za sada se, prema neslužbenim informacijama, sumnja i da su ovi dokumenti, koji služe kao dokazi protiv Mladica, procurili upravo iz Haaga, ali se ne iskljucuje mogucnost da je netko iz Srbije dostavio medijima ove zaplijenjene dokumente, iako je to, kažu, malo vjerojatno. Srbijanski istražitelji provjeravaju i moguce motive zašto su snimak i ratni dnevnik pušteni u javnost. Jedan je, navodno, politicke prirode, a drugi, koji se provjerava, materijalne, jer nije iskljuceno da je onaj tko je imao dokumente, iste jednostavno prodao medijima.
Cijeli slucaj objavljivanja snimaka izazvao je žestoka reagiranja srbijanskih vlasti koje su odmah zakazale konferenciju za novinare na kojoj su objelodanjeni datumi kada je materijal nastao i, navodno, nijedan nije mladi od osam godina.
- Tužiteljstvo je upoznato s prikazanim snimcima od ranije. Ne želim ulaziti u diskusiju o operativnim detaljima zbog opasnosti ugrožavanja potrage za bjeguncima. To nije ni u cijem interesu, izjavila je za Blic Olga Kavran, glasnogovornica Tužiteljstva ICTY-ja.


Podijeli: Facebook Twiter