Kako su glazba i zabava potjerale kišu

Renzo Arbore (D. ŠTIFANIĆ)
Renzo Arbore (D. ŠTIFANIĆ)

Nakon sunčanog, sparnog poslijepodneva u prvim večernjim satima u subotu počele su i prvi kapi kiše. Onda je počelo padati sve jače i jače, a nebo je bivalo sve tmurnije. Gromovi i munje bili su dodatna kulisa toj kasnoljetnoj večeri. No, to nije omelo brojnu publiku da dobrano ispuni Arenu, gdje se očekivao koncert Renza Arborea, poznatog pjevača, zabavljača, kantautora, svirača, glumca, komičara.

Izvrstan orkestar

Kako se približavao trenutak njegova nastupa – kiša je odjednom prestala i gromove i munje zamijenile su zvijezde. Spektakl je mogao početi, a nije bio samo Arbore odlično raspoložen, tu je i njegov izvrstan orkestar Orchestra italiana – sve redom izvrsni svirači, vokalisti i zabavljači, koji znaju i imitirati, pričati viceve, već je i publika bila odlično raspoložena – raspjevana, vesela, nasmijana, uživajući u izvrsnoj atmosferi koju je ovaj umjetnik stvorio.

U nešto više od dva i pol sata Arbore je publiku proveo glazbenom šetnjom kroz napolitanske pjesme – neke u klasičnim aranžmanima, neke u nešto izmijenjenim, country, swing, jazz izdanjima, a bilo je tu i puno pjesama koje su proslavile velikane talijanske kancone o kojima je Arbore govorio s puno ljubavi i poštovanja.

Ovaj je koncert, kako je rekao, posvetio svom velikom prijatelju Puležanu Sergiu Endrigu, s kojim je vodio radijsku emisiju i s kojim se družio i cijenio ga. Arbore se pokazao i kao vrsni zabavljač, s nizom viceva u kojima nije štedio nikoga – bilo je tu govora o svemu po malo, pa i o seksu.

Kako zvuči primjerice "O surdato nnamurato" kada ga pjeva Arbore, poznata pjesma koju su proslavili nezaboravni Claudio Villa, pa potom i Massimo Ranieri i kasnije Andrea Bocelli? Zvuči prekrasno, nadahnuto, ne gubeći svoj primarni sjaj, a biva ujedno i obogaćena, kao i "Catari catari" koju su sjajno izveli. "O sarracino" je također raspjevala publiku, kao i čitav niz pjesama s napolitanskog područja te drugih skladbi, koje su u novom aranžmanu i ruhu zvučale fantastično. Publika je mogla čuti i ariju iz opere "Turandot" "Nessun dorma", zatim popularnu "Tanto per canta", ili pak "Piove".

Televizijske emisije

Naravno, nisu mogle izostati niti pjesme iz njegovih poznatih televizijskih emisija, posebice iz "Quelli della notte", koja je 1985., dakle prije točno 30 godina bila kod nas vrlo gledana, ili "Si, la vita e' tutto un quiz" iz "Indietro tutta", također vrlo gledanog programa. Arbore i njegov orkestar vrlo su nadahnuti, usklađeni, kao jedan, a opet svatko sa svojim karakteristikama i posebnostima.

Njegov "Clarinetto" drugoplasirana skladba sa Sanrema 1986., u godini kada je trijumfirao mladi Ramazzotti, oduševila je publiku.

Koncert je bio poklon Talijanske unije, tršćanskog Narodnog sveučilišta, talijanskog veleposlanstva u Zagrebu uz doprinos Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije u povodu dana Talijanske nacionalne zajednice.

Kao predgrupa nastupila je Alba Nacinovic uz Elvisa Stanića, a koncertu su nazočili predstavnici Talijanske unije, tršćanskog Narodnog sveučilišta, i drugi gosti. (Vanesa BEGIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter