Kako stvoriti vlastiti svijet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americki dramski pisac i romanopisac Gordon Dahlquist u pulskoj je galeriji Cvajner predstavio roman prvijenac "Staklene knjige kradljivaca snova" nedavno objavljen u izdanju Algoritma, a u prijevodu Drage Štajduhara. Dahlquistov sugovornik bio je urednik knjige Neven Anticevic, koji je od autora najprije htio doznati zašto je njegov roman tako "debeo" te je li ga trebao puno kratiti.

- Mislim da je prica odredila debljinu knjige. Kada sam poceo pisati ovaj roman, nisam znao da ce ispasti tako dug. Kako se prica pocela razvijati tako sam uvidio da ce to biti dug put. Moja praksa rezanja knjige možda je drugacija od drugih autora. Naime, mnogi knjigu napišu u dahu pa onda režu viškove, ja režem dok pišem. Napišem dvije stranice i skratim ih na stranicu i pol. Rezovi koje radim odnose se na duljinu recenice, a ne citavih odlomaka ili dijelova price, kazao je Dahlquist.

Prica romana smještena je u imaginarni London u viktorijansko doba. Glavni likovi su Miss Temple, Kardinal Chang i dr. Abelard Svenson koji tijekom price razotkrivaju kriminalnu organizaciju kradljivaca snova, koji su uporabom indigo gline i alkemijskim formulama uspjeli stvoriti mašineriju koja izvlaci snove i sjecanja iz ljudi koji potom postaju njihovi robovi. Više fantasticna, nego znanstvena premisa romana razvija se na više od 700 stranica, a avanture, bjegovi, konfrontacije, razotkrivanja, seks i nasilje cine od ovog romana pravu narativnu poslasticu.

Ovaj roman mogao bi postati i film jer je prava ekranizacije otkupila producentska kuca Johnnyja Deppa - Infinitum Nihil. Dahlquist kaže da bi u ulozi redatelja volio vidjeti Terryja Gilliama ili Jane Campion jer vjeruje da bi oni znali prenijeti društvenu tematiku romana.


Podijeli: Facebook Twiter