Kako stvoriti dobru investicijsku klimu


Peti godišnji susret gradonačelnika i poduzetnika, koji se održava u Umagu, nastavljen je danas panelom naslovljenim "Gradovi prijatelji investitora - Gdje je problem?". Sudionici su nastojali odgovoriti što država i lokalna zajednica mogu učiniti kako bi stvorili privlačnu i poticajnu poduzetničku i investicijsku klimu. Posebno su zanimljivi bili pozitivni primjeri iz Nove Gradiške i Rijeke, gdje su investitori, uz druge povoljne uvjete, istaknuli izvrsnu suradnju s gradskim vlastima.

Ivan Mišetić iz Atlantic Grupe govorio je tvornici za proizvodnju energetskih pločica, koju će spomenuta tvrtka izgraditi u poduzetničkoj zoni u Novoj Gradiški, izabranoj između 93 moguće lokacije u Hrvatskoj. Investicija je vrijedna 120 milijuna kuna i predviđa zapošljavanje najprije pedesetak, a u konačnici, do 2017, dvjestotinjak ljudi. Gradonačelnik Nove Gradiške Željko Bigović je kazao da čine sve što je u njihovim mogućnostima da privuku kvalitetne investitore. Zemljište u poslovnoj zoni prodaju po 25 kuna za četvorni metar, u što je uračunata potpuna infrastrukturna opremljenost , a Grad investitore oslobađa od komunalija, poreza na tvrtku i drugih davanja te im na raspolaganje stavlja poslovno-inovacijski potporni centar. 

Gradonačelnik Rijeke i predsjednik Udruge gradova Vojko Obersnel je kazao da nema univerzalnog recepta za uspjeh jer je svaki grad specifičan i po svom položaju i okruženju i po potencijalima. Napomenuo je i da Rijeka nastoji iskoristiti svoje komparativne prednosti, među kojima su luka s dugogodišnjom tradicijom i prometna povezanost. Takvim su pristupom u zadnje vrijeme učinjeni značajni iskoraci, kazao je, poput investicije od 40 milijuna eura u jedan od lučkih terminala CEO Adriatic Gate Container Terminala, a dogovorene su investicije i u farmaceutsku industriju za 50-ak milijuna i izgradnju turističkog resorta za 40-ak milijuna eura. Kazao je, međutim, i da su prepreke još uvijek brojne i prvenstveno vezane za vlasničke odnose zemljišta, kao i za nesigurnost investitora. 

Pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU Matija Derk govorio je o ulozi EU fondova u stvaranju povoljnog investicijskog okruženja i što gradovi mogu činiti da bi privukli investitore. 

Marko Juračić iz savjetodavne tvrtke Arata potvrdio je da se Hrvatska investitorima ne može predstavljati kao jedinstvena cjelina, već svaki grad treba prepoznati svoje potencijal i iskoristiti ih za privlačenje ulagača koji će donijeti najviše sredstava, najbolje plaće i gospodarski efekt. (K. FLEGAR, snimila J. PREKALJ) 


Podijeli: Facebook Twiter