Kako što bliže vrticu?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U našu redakciju javilo se jucer nekoliko roditelja djece predškolske dobi koja pohadaju vrtic na Monte Zaru, ukazujuci na novi problem s kojim su se suocili nakon što su u utorak postavljeni stupici koji sprjecavaju parkiranje na nogostupima u gornjem dijelu Gajeve i Ulice Viktora Cara Emina. Ne osporavajuci opravdan potez Grada, buduci da je sigurnost djece najvažnija, ukazali su nam da oni sada nikako ne mogu prici vrhu Monte Zara da bi odveli djecu u vrtic.

Parkirna mjesta koja su ostala slobodna u pravilu su zauzeta tijekom cijelog dana te roditeljima preostaje jedino da ostave auto nasred ceste s upaljenim žmigavcima i otrce s djecom u vrtic. To, zakljucuju, stvara još opasnije situacije na cesti i gužvu u prometu, pogotovo u jutarnjim satima. Premda je procelnik za komunalni sustav i imovinu Damir Prhat najavio dogodine izgradnju novog parkirališta iznad Rojca, roditelji to smatraju neprihvatljivim rješenjem, pogotovo kada pada kiša, te mole procelnika i njegove suradnike da osmisle neko drugo rješenje, po mogucnosti bliže vrticu. Pritom isticu da im nije važno parkirati automobile, vec samo da im se ostavi mogucnost prilaza vozilom vrticu i zaustavljanja na par minuta, koliko im treba da otprate djecu.

S obzirom na to da je park na Monte Zaru, u sklopu kojeg se nalazi i djecji vrtic, kulturno dobro, nije moguce dozvoliti roditeljima da pridu vozilima vrticu. Procelnik Prhat rješenje vidi tek u najavljenoj izgradnji parkirališta te eventualnoj (pre)regulaciji prometa na Monte Zaru.

- Nažalost, nemoguce je osigurati dovoljno parkirnog prostora ispred svake ustanove u Puli i time zadovoljiti potrebe gradana. Poznato je da postojeci kapaciteti ne zadovoljavaju potrebe, ali postavljanjem stupica pokušali smo maksimalno utjecati na sigurnost školske djece. Parkiranje na Monte Zaru takoder cemo pokušati riješiti na najkvalitetniji nacin, i to novim parkirnim prostorom iznad Rojca te uredenjem ostalih ulica na Monte Zaru, rekao je Prhat, najavljujuci da ce struka analizirati i procijeniti koje ce biti optimalno rješenje za prometovanje Monte Zarom.

Najgore od svega u cijeloj prici je što stupici nisu postavljeni zbog toga što vozila roditelja vrticke djece ometaju sigurnost školaraca, vec je to ucinjeno zbog onih koji su vozila parkirali na nogostupima Monte Zara i cijeli ih dan tamo ostavljaju. Ti ce se vozaci zasigurno snaci na nekom drugom nogostupu, dok ce roditelji i njihovi predškolci u nadolazecim hladnijim danima ipak morati pješaciti dok prate djecu u vrtic.


Podijeli: Facebook Twiter