Kako spasiti karlovačku "Dramu"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Model za izradu kalupa za odljev skulpture muze "Drama", koja je u nedjelju srušena s postolja pokraj ulaza u karlovačko Gradsko kazalište Zorin dom, ne postoji pa je angažiran kipar-restaurator koji će pokušati obnoviti tu skulpturu staru 120 godina, priopćeno je danas iz Konzervatorskog odjela Uprave za zaštitu kulturne baštine.

Zgrada Zorina doma, zajedno s arhitektonskom plastikom i skulpturama kao integralnim dijelom arhitekture, zaštićena je prostornim međama kulturno-povijesne urbanističke cjeline grada Karlovca koja je upisana u Registar kulturnih dobara RH.

Konzervatorica karlovačkog Konzervatorskog odjela Uprave za zaštitu kulturne baštine Tatjana Horvatić pregledala je oštećenu skulpturu, fotografirala je i utvrdila stupanj oštećenja, nakon čega je kontaktiran i angažiran kipar-restaurator Milivoj Šegan, koji je konzervatorsko-restauratorske radove na skulpturama s pročelja zgrade Zorin doma obavio 2001. godine.

Šegan i Horvatić ovih će dana pregledati ostatke skulpture i utvrditi može li se ona obnoviti takozvanom ekstenzijom ili protezom, ili to neće biti moguće pa će se izraditi replika skulpture.

Konzervatorski odjel u Karlovcu nije obavio procjenu štete jer konzervatori za to nisu ovlašteni, no po policijskom priopćenju materijalna šteta procijenjena je na 140 tisuća kuna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter