Kako smanjiti zracenje mobitela?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija upozorila na realnu mogucnost povezanosti karcinoma i korištenja mobitela zbog zracenja, javnost se digla na noge.

Konkretnih dokaza da su mobiteli kancerogeni još uvijek nema, no strucnjaci tvrde da WHO nikada ne bi upozoravao na nešto, a da u tome ne vidi problem i da ne smatraju da to mogu dokazati.

Kako bi bili oprezni, gradani, pak, mogu birati mobilne uredaje koje kupuju i to prema CNN-ovoj listi mobitela koji najviše zrace ili mogu biti oprezni pri korištenju uredaja i smanjiti zracenje.

Pet savjeta kako se to može uciniti objavio je Time:

Prije svega treba koristiti slušalice. Magazin piše kako su slušalice sa žicom bolje od bluetooth uredaja.

Takoder je bolja opcija slati tekstualnu poruku nego razgovarati putem uredaja. Na taj je nacin uredaj udaljeniji od glave i zracenje je udaljenije od mozga.

A mozak cete zaštiti od zracenja i tako što cete umjesto mobitela koji vas ujutro budi uz uzglavlje držati budilicu.

No, lijecnike ne zabrinjava samo karcinom mozga, nego i pitanje plodnosti, pa tako ne preporucuju držanje mobilnih uredaja u džepovima. Kako onih od hlaca, tako ni gornjih džepova od košulja (zbog raka dojke).

Jednako tako preporucuje se i da koristite futrolu, a tvrtka Pong Research vec prodaje futrole koje blokiraju dvije trecine zracenja.


Podijeli: Facebook Twiter