Kako sigurno odgojiti nove, internetske generacije

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Internet može biti prijateljsko mjesto puno mogućnosti za djecu. Uz pomoć interneta, djeca mogu lako i brzo doći do mnogih informacija i znanja, mogu se umrežavati, pa čak i mijenjati svijet. Ali s brojnim prednostima internet nosi i brojne prilike za zlouporabu.

Djeca se, zbog nedostatka iskustva, znanja i vještina komunikacije, zbog svoje otvorenosti i naivnosti, na internetu susreću i s mnogim izazovima i osobama koje im mogu ili žele nauditi, pa se navedene prednosti interneta mogu lako iskoristiti na njihovu štetu. Da bi na vrijeme prepoznali potencijalno opasne situacije i adekvatno se zaštitili od izlaganja zlonamjernim i neprimjerenim sadržajima i osobama, i odrasli i djeca trebaju dobro poznavati opasnosti interneta i znati kako ih izbjeći i kome se obratiti za pomoć ukoliko postanu žrtvom. Upravo je to bio jedan od ciljeva projekta Udruge RODA pod nazivom "Razmisli pa klikni", a koji se provodio na području Istarske županije.

Manjak roditeljske kontrole

Što se sve u sklopu projekta odradilo i kako će se on dalje kretati u srijedu je na konferenciji za novinare u Komunalnoj palači izložila predstavnica RODA-e Jasena Knez Radolović. Kako je navela projekt je sa 130 tisuća kuna financiralo Ministarstvo socijalne politike i mladih u sklopu natječaja u području prevencije nasilja nad i među djecom i mladima te vršnjačkog nasilja i predstavlja početak Rodinog bavljenja roditeljstvom internetskih generacija. U ovoj prvoj godini, projekt je proveden u partnerstvu s Domom za odgoj djece i mladeži, Pulskom filmskom tvornicom i Vijećem za komunalnu prevenciju Grada Pule čiji su predstavnici u srijedu prisustvovali predstavljanju projekta dok su im suradnici na projektu bili Društvo naša djeca Pazin i Poreč.

- Naš je cilj bio osvijestiti ulogu roditelja u odgajanju takozvane internet generacije i pomoći im da prebrode sve probleme koje učestalo korištenje interneta nosi sa sobom. Problem nastaje kada nam roditelji sami priznaju da oni sami manje poznaju virtualni svijet od svoje djece. No, kako se pokazalo djeca trebaju i žele vodstvo odraslog koji će ih uputiti i stoga smo, nakon analiza navika djece i roditelja, osmislili radionice za roditelje o tome kako podučiti djecu o sigurnosti na internetu, navela je Knez Radolović. Nakon nekoliko provedenih anketa o navikama, stavovima i iskustvima tinejdžera prilikom korištenja interneta došli su do zanimljivih, ali ne i iznenađujućih rezultata - naime više od 50 posto ispitane djece provode dva i više sata dnevno na internetu dok od toga čak 90 posto njih nema roditeljske kontrole o tome kako, koliko i na koji način surfaju, rekla je Knez Radolović te  putem pozvala roditelje da ne trebaju ograničavati niti zabranjivati pristup internetu, nego djeci objasniti kako ga sigurno i kvalitetno koristiti te koga pustiti u privatni virtualni prostor.

Kako bi upoznali stavove i navike djece te načine na koji roditelji (ne)kontroliraju sigurnost svoje djece na internetu, provela se anketa među djecom i roditeljima te održalo deset fokus grupa. Na dobivenim rezultatima temeljili su se izdani edukativni letci te ostali informativni i edukativni materijali pri čijoj se izradi posebno pazilo da u oblikovanju budu privlačni djeci kako bi se na taj način privukla njihova pažnja i postigli željeni ciljevi. U tome im je, kako je navela Knez Raolović, puno pomogla Pulska filmska grupa koja je, uz pomoć učenika Doma za odgoj djece i učenika filmske grupe Osnovne škole Dubovec iz Karlovca, napravila video uradak.

Internet nasilnici

Naglasila je kako su ankete pokazale da djece svoje ponašanje na internetu ne kontroliraju u potpunosti te nisu svjesni verbalnog zlostavljanja i takozvanog cyberbullinga. Tako je, kako je navela, tek jedno od 200 anketirane djece u anketi zaradilo titulu "vjerni prijatelj". Rezultat anketa je i svojevrsni bookmarker pomoću kojeg djeca, slijedeći pitanja, mogu provjeriti jesu li i oni možda internet nasilnici te kako se sigurno koristiti ovim medijem. (B. PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter