Kako se živjelo u Istri od 1861. do 1918.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sklopu cjelogodišnjeg programa koji je Istarska županija posvetila stoljecu i pol dugom parlamentarnom životu u Istri, u poreckoj Istarskoj sabornici, povijesnom prostoru u kojemu su održavane saborske sjednice, pred brojnom publikom otvorena je izložba "Perom i šakama - 150. godišnjica osnutka Istarskog pokrajinskog sabora", u organizaciji Povijesnog muzeja Istre iz Pule i Humanistickog društva Histria iz Kopra, a u suradnji s brojnim partnerima.

Multimedijalna izložba tematizira život Poluotoka od 1861. do 1918. godine, pri cemu posjetitelj ima osjecaj da ulazi u gigantsku knjigu posvecenu Markgrofoviji Istri, posebnom dijelu najprije Austrijskog, a zatim Austro-Ugarskog Carstva, s pisanim informacijama, autenticnim muzejskim predmetima s kraja 19. i pocetka 20. stoljeca, ostavštinom politickih stranaka i snimkama svjedocanstava stanovnika Istre koji se prisjecaju prica svojih predaka.

Priredena je s ciljem da približi javnosti svakodnevicu stanovnika Istre u spomenutom razdoblju i potakne ih na promišljanje, usporedujuci je s onom današnjom.

Otvarajuci izložbu, istarski župan Ivan Jakovcic napomenuo je da su se upravo na tom mjestu prije više od stotinu godina ljudi borili za pravo da govore hrvatski a da ne budu napadani, a zatim su se prije 20-ak godina ovdje zauzeli za izjednacavanje talijanskog i hrvatskog jezika na županijskoj razini.

Istaknuo je da je politicki identitet Istre, stvaran stoljecima, dobio svoj pravi pecat upravo u vrijeme Istarskog pokrajinskog sabora i države koja je bila preteca Europske unije. Eksponat koji ga se posebno dojmio je projekt nove sabornice iz 1909. koji nije proveden u djelo, ali "pokazuje da vrijedi vjerovati idejama i vizijama te ih se isplati realizirati".





"Vjerujem da cete s ove izložbe iz naše povijesti ponijeti i malo inspiracije za buducnost Istre", porucio je okupljenima, najavivši predstavljanje publikacije Zavicajnog muzeja Poreštine o povijesti Istarskog sabora za 20. prosinca te konstatirajuci da vrijedi istražiti obimnu, dosad neistraženu gradu o tom razdoblju, za što ce Županija pronaci sredstva.

Okupljenima su se obratili i ravnatelj Povijesnog muzeja Istre Gracijano Kešac, tajnik Humanistickog društva Histria Dean Krmac, autorice izložbe Tajana Ujcic i Gordana Milakovic te procelnik županijskog odjela za kulturu Vladimir Torbica. Ujcic je kazala da su se svojski potrudili 55 godina burne istarske povijesti sažeti u prostoru od 220 cetvorih metara.

"Izložbu, koju je moguce pogledati do kraja ožujka, podijelili smo na politicki dio i svakodnevicu, s tim da paralelno s pricom o politici ide i prica o ljudima buduci da je vrlo malo njih tada sudjelovalo u politickom životu. Naziv 'Perom i šakama' ukazuje na to da su perom donošene sve odluke, dok šake istovremeno asociraju na razdoblje prilicno velikih sukoba, kako u sabornici tako i na terenu, ali i na vrijedne ljude koji su izgradili sve ono što i danas imamo", objasnila je. (Kristina FLEGAR; Snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter