Kako se živi u pulskom zatvoru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prekapacitiranost zatvora u Hrvatskoj vec nekoliko godina nije vijest. U zatvorima je oko dvije tisuce osoba više nego što bi ih trebalo biti prema europskim pravilima, prema kojima bi svakom zatvoreniku ili pritvoreniku trebalo osigurati cetiri cetvorna metra prostora i 10 kubika zraka.

U pulskom zatvoru lani su u lipnju bile 263 osobe, a sada ih je 280. Optimalna popunjenost pulskog zatvora iznosi 150 osoba, a trenutno je popunjen 188 posto. Zbog nedostatka mjesta i prostora 12 zatvorenika spava na madracima koji se tijekom dana pospremaju da bi osobe imale više mjesta za kretanje. Što se u pulskom zatvoru promijenilo u posljednjih godinu dana kada smo ga posjetili, upitali smo upravitelja Tihomira Marovica.



- Povecali smo kapacitet zatvora za 16 osoba, i to na nacin da smo na zapadnom krilu dva prostora koja su služila kao dnevni boravak pretvorili u sobe. Sada se blagovaonica, koja se ranije koristila iskljucivo za podjelu hrane, koristi kao dnevni boravak.

Kao što smo planirali, na istocnom krilu zatvora promijenili smo drvenariju i sve pukotine silikonirali da bismo riješili problem žohara koje sigurno necemo moci potpuno istrijebiti zbog starosti zgrade. Prethodno smo to ucinili na zapadnom krilu. Sada se taj problem javi sporadicno, kaže nam Marovic te naglašava da se puno brinu o higijeni.



Posljednjih nekoliko dana popustile su vrucine, ali kako je bilo kada je temperatura u termometru pokazivala više od 30 stupnjeva Celzija?

Nesnosne vrucine iza ugrijanog kamena

- Zidovi zatvora su kameni i debeli pa sprecavaju velike vrucine u prvom dijelu ljeta, ali kad se ugriju, postaje nesnosno. Zato smo zatvorenicima omogucili korištenje stolnih ventilatora. U sobama u kojima boravi osam ili devet zatvorenika dozvoljena su dva ventilatora. Omogucili smo i cešce provjetravanje soba te dozvolili da vrata budu cešce otvorena, ali uz zabranu izlaženja iz soba.

U zapadnom krilu svaka soba ima svoj tuš, dok su u istocnom krilu po dvije tuš kabine na svakom odjelu. Da bi se u istocnom krilu svi zatvorenici mogli istuširati, napravili smo raspored. Svi oni cesto koriste i tuš na šetalištu ili igralištu na kojem se rekreiraju, kaže Marovic te dodaje da zbog velikih vrucina zatvorenici ili pritvorenici nisu imali znacajnijih zdravstvenih problema.



Veli da tri zatvorska lijecnika, zaposlena na puno radno vrijeme, vode brigu o zdravstvenom stanju zatvorenika. Upravo za zdravstvene usluge u prvih šest mjeseci ove godine potrošeno je 30 posto više novca nego u istom razdoblju lani, dok je na svim ostalim poljima uštedeno.

Zatvorenici mogu izabrati izmedu tri jelovnika. Uz uobicajeni, koji zadovoljava propisanu kaloricnu vrijednost, zatvorenici drugih vjeroispovijesti imaju mogucnost izabrati tzv. vjerski i vegetarijanski jelovnik. Prema preporuci lijecnika neki zatvorenici, posebno oni radno angažirani, dobivaju pojacani obrok. Ostali mogu hranu kupovati i u kantini.



Od upravitelja saznajemo da od našeg posljednjeg posjeta u zatvoru nisu imali niti jedan veci ili masovniji incident te da ni jedan zatvorenik nije zloporabio pogodnost koju ima ili povjerenje na vanjskim radilištima.

Bez ijednog bijega s radilišta

Vec više godina u zatvoru nije bilo ni jednog smrtnog slucaja ili bijega, a Marovic je ponosan što posljednjih godinu i pol dana ni jedan zatvorenik nije pozitivan na teške droge, niti im je ona pretragama pronadena. Pretrage soba obavljaju se jednom mjesecno, a detaljne pretrage, kada se zaviri u svaku rupicu, dva puta na godinu.

- Ove godine imamo nešto više zahtjeva za našim radnicima. Sklopili smo cetiri ugovora s vanjskim partnerima, od kojih smo tri realizirali. Trenutno se na radilištima nalaze tri grupe od po šest zatvorenika koji rade puno radno vrijeme. Poslodavci ih hvale, a i oni su zadovoljni jer se tako pripremaju na život koji ih ocekuje izvan zatvora, a i zarade nešto novca, kaže Marovic.



U zatvoru postoji kucni red kojeg se njegovi stanari moraju pridržavati. Dorucak je od 7 do 8 sati, rucak od 13 do 14, a vecera od 18 do 19. Popodnevni odmor traje do 16 sati, koji neki iskoriste za šetnju, a neki vrijeme do vecere ispune raznim aktivnostima u kreativnim radionicama ili klubovima. Neki su angažirani i na pripremi materijala za zatvorske novine ciji je 15 broj izašao prošlog mjeseca. U zatvorskim sobama svjetlo se gasi u 23 sata, a vikendom je pracenje TV-programa dozvoljeno do 24 sata.


Podijeli: Facebook Twiter