Kako se zaštititi od infekcije HPV-om

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cilj stručnog skupa "Zaštita reproduktivnog zdravlja mladih", koji sutra u Zagrebu organiziraju Gradski ured za zdravstvo i branitelje, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Agencije za odgoj i obrazovanje, jest upozoriti na opasnosti od infekcije HPV-om (humanim papiloma virusom) te na mjere zaštite, među kojima su pravovaljana informiranost, odgoj u obitelji, spolni odgoj u školi, poticanje na odgovorno spolno ponašanje te redoviti preventivni pregledi.

Od raka vrata maternice koji se dovodi u vezu sa zarazom HPV-om u Hrvatskoj godišnje oboli oko 370 žena, a umre ih više od 100. Rak vrata maternice je jedini oblik raka koji ima predstadije koji se mogu otkriti i liječiti prije nego se rak razvije.

Očuvanje reproduktivnog zdravlja mladih bitan je čimbenik ne samo njihovog osobnog zdravlja, već i napretka čitavog društva. Neoprezno i neodgovorno seksualno ponašanje u adolescenciji može imati neposredne, ali i dugoročne posljedice. Rizični čimbenici koji mogu pridonositi razvoju komplikacija su rani početak seksualnog života, veći broj partnera te neuporaba kondoma.

Uz opće mjere zaštite reproduktivnog zdravlja i prevencije spolno prenosivih infekcija (odgađanje prvog spolnog odnosa u kasniju dob, vjernost u partnerskim odnosima, redovita i pravila uporaba kondoma, što manji broj partnera), specifične mjere prevencije obuhvaćaju i edukaciju, osiguranje odgovarajućih zdravstvenih službi i cijepljenje protiv infekcije HPV-om te virusom hepatitisa B.

U Hrvatskoj je obvezno cijepljenje novorođenčadi protiv virusa hepatitisa B. Cijepljenje protiv HPV-a uključeno je kao preporučeno u "B program" koji donosi ministar zdravlja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter