Kako se unosno poceti baviti kriminalom?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Publika Medunarodnog festivala komornog teatra Zlatni lav je u Teatronu, pod vedrim nebom umaške povijesne jezgre, u nedjelju vrlo pažljivo slušala lekcije "Postdiplomskog obrazovanja", duhovite predstave u koprodukciji Teatra 2000 i kazališta Binocular iz Zagreba, i pritom se glasno, na mahove kiselo, na mahove slatko, smijala na trule, korupcijske i kriminalne dogadaje s fasadom ugladenosti koji su postali dio naše svakodnevice.

Predavac je bio Vilim Matula kao gradanin Joža Horvatic, ali i kao cinovnik iz katastra te kao kamatar Bajo, koji je s ironicnim odmakom od zbilje mladim ljudima s diplomom vrlo slikovito davao upute kako se unosno poceti baviti kriminalom, "uvriježenim i provjerenim oblikom ponašanja u našem narodu koji vodi do sigurnog uspjeha".

A buduci da su 98 posto publike u noci europskog nogometnog finala cinile žene, s posebnim je odobravanjem popracen dio posvecen upravo njima dok peglaju, kuhaju, organiziraju domacinstvo, balansirajuci s obavezama na radnom mjestu.

Matulini su suucesnici u svemu tome Siniša Labrovic, autor istoimenog prirucnika prema kojemu je komad i nastao, glazbenik Igor Pavlica i redatelj Borna Armanini. A i zvukovi oko novog scenskog prostora Zlatnog lava, poput zvonjave s kampanila, koje je simpaticno ukomponirao u svoj monolog.

Valja spomenuti i da put do Teatrona vodi kroz galeriju Marin u kojoj je postavljena izložba autoportreta Slavice Marin.

U utorak u 21 sat su na repertoaru "Zastave" Teatra Rubikon iz Rijeke, autorski solo performans kazališne umjetnice i majstorice dramske korporalne mimike Ivane Peranic. Predstava se održava u Teatronu. No, prije toga, tocno u podne, na terasi bistroa Ti-Mi održat ce se festivalski forum o predstavi iz prethodne veceri "Lindarski kaban" Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula te predstavljanje knjige "Država i njezino kazalište" Snježane Banovic. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter