Kako se stvarao socijalistički čovjek

Predstavljanje novog znanstvenog projekta Centra za kulturološka i povijesna istraživanja (Z. ANGELESKI)
Predstavljanje novog znanstvenog projekta Centra za kulturološka i povijesna istraživanja (Z. ANGELESKI)

"Stvaranje socijalističkog čovjeka - hrvatsko društvo i ideologija jugoslavenskog socijalizma" naziv je novog znanstvenog projekta Centra za kulturološka i povijesna istraživanja (CKPIS) koji je jučer predstavljen na pulskom sveučilištu. U iduće tri godine 11 mlađih pulskih i zagrebačkih znanstvenika, kroz širok će izbor pisanih, vizualnih i usmenih izvora, obuhvaćajući sve faze i promjene u razdoblju od 1945. do 1990., analizirati socijalističkog čovjeka od njegova djetinjstva do umirovljenja, u radu, dokolici i sportu, kao stvaratelja i primatelja kulture, a sve u rasponu od visokih političkih ideala do uspješne ili problematične prakse.

- Koncept stvaranja "novog čovjeka" u 20. stoljeću bio je vezan uz nekoliko režima i političkih sistema, a propitivao se i ponavljao u različitom političkom i zemljopisnom okruženju. U žarištu ovog projekta je zaseban povijesni slučaj - nastojanja jugoslavenskih vlasti u stvaranju novog socijalističkog čovjeka poslije Drugog svjetskog rata, posebno u Hrvatskoj kao jednoj od jugoslavenskih republika, rekao je voditelj projekta doc. dr. sc Igor Duda.

Nakon što im je koncem svibnja ove godine novi projekt "Stvaranje socijalističkog čovjeka" prihvaćen na natječaju Hrvatske zaklade za znanost, a potaknuti boljim razumijevanjem prošlosti i činjenicom da ovo razdoblje u hrvatskim i postjugoslavenskim humanističkim znanostima nije dovoljno istraženo, dr. Duda i deset njegovih suradnika sustavno će do 2018. obrađivati 12 tema.

Političkim aspektima obrazovanja odnosno načinom na koji su političke elite utjecale na sadržaj i formu obrazovanja, obuhvaćajući i reforme poput tzv. šuvarice, bavit će se dr. sc. Snježana Koren sa zagrebačkog sveučilišta, autorica vrijedne knjige "Politika povijesti u Jugoslaviji 1945. - 1960.". Igor Duda istraživat će pionirsku organizaciju i ideologizaciju djetinjstva te potrošačku kulturu i vijeća potrošača u sustavu socijalističkog samoupravljanja, a Andrea Matošević obraditi omladinske radne akcije i udarništvo kao herojstvo radnika koji su nakon masovne glorifikacije znali nakon par godina padati u zaborav.

Igor Stanić, doktorand u Zagrebu, bavit će se radnicima i samoupravljanjem na slučaju pulskog brodogradilišta Uljanik, a što je, kako je rekao, i tema njegove disertacije. Jezik tiskanih medija na primjerima istarske periodike analizirat će dr. sc. Teodora Fonović Cvijanović i Vanessa Vitković Marčeta, obje s pulskog Odsjeka za kroatistiku. Doc. dr. sc. Magdalena Najbar-Agičić sa Sveučilišta Sjever (Varaždin-Koprivnica) istraživat će ulogu novinarstva i medija u oblikovanju novog čovjeka; doc. dr. sc . Lada Duraković glazbenu periodiku u formativnom razdoblju socijalizma, a Anita Buhin, doktorandica u Firenci, popularnu kulturu kroz zabavnu glazbu, televiziju i modu. Odnos između politike i sporta istraživat će povjesničar sa zagrebačkog sveučilišta Hrvoje Klasić, poznat po knjizi "Jugoslavija i svijet 1968.".

CKPIS-u trebaju vlastiti prostor i računala!

Prije elaboracije novog trogodišnjeg projekta, a u povodu dvogodišnjice djelovanja CKPIS-a, okupljenima u dvorani Slavka Zlatića u prizemlju zgrade bivše pedagoške akademije poduže su prezentirani dosadašnji dosezi Centra u izdavanju knjiga, međunarodnoj suradnji i organizaciji znanstvenih skupova, prije svega uspješne međunarodne konferencije "Socijalizam na klupi" u prosincu prošle godine te objavljivanju istoimenog vrijednog zbornika radova i knjižice sažetaka svih izlaganja objavljenih u biblioteci CeKaPISarnica.

Uz ta dva izdanja, biblioteka zasad obuhvaća i e-katalog izložbe "Glazba narodu! Pulski glazbeni život na plakatima od 1948. do 1966." te objedinjeni zbornik istraživanja diplomanata pulskog sveučilišta od 2011. do 2013. godine. Boris Koroman najavio je da će se veliki znanstveni skupovi poput "Socijalizma na klupi" održavati bijenalno, pa je idući na rasporedu u rujnu slijedeće godine, a Andrea Matošević pred brojnim je ljudima, među kojima su bili i vodeći ljudi pulskog sveučilišta, naglasio potrebu Centra za vlastitim, računalima opremljenim prostorom. (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter