Kako se odjenuti za snijeg

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kada govorimo o zimskim sportovima, ponajprije je naglasak na toploj i udobnoj odjeci. Osnovna karakteristika zimske odjece je slojevitost. Kako bi tijelo što bolje tijelo podnijelo temperaturne razlike, važno je da možemo slojevito odbacivati ili odijevati odjecu. Što se, konkretno, skijanja tice, postoji neko nepisano pravilo što i kako odjenuti prilikom odlaska na skijališta.

Ponajprije treba odjenuti termo donje rublje, tj. toplu majicu i tajice. Ovisno o vrsti zimskog sporta, na neki osnovni model, u ovom slucaju termo rublje, odijeva se majica ili ski dolcevita, najcešce od pamucne tkanine, razlicito tehnološki obradene.

Tople skijaške carape su nezamjenjive, kao i šal, kapa ili kaciga. Povrh svega odijevamo skijaško odijelo, koje se sastoji od hlaca i jakne, ili kombinezon, ovisno o stilu skijaša. Ski naocale i rukavice neizostavni su.

Tkanine od kojih se izraduje zimska odjeca najcešce su prirodne jer prirodna vlakna najbolje zadržavaju toplinu, koja je s obzirom na vanjske uvijete neophodna covjeku da bi mogao boraviti na niskim temperaturama. Naravno, napretkom tehnologije i raznim procesima obrade tkanina i vlakana, stvorene su tkanine mješovitog sastava, tj. sadrže i sinteticko vlakno, kako se ne bi gužvale i bile otporne na vlagu.

Ocit primjer su jakne s perjem. Perje grije tijelo na niskim temperaturama, a impregnirana tkanina od koje je odjevni predmet nacinjen odlicno reagira na vlagu, kišu i snijeg.

Kad se govori o opremi za snijeg i zimske sportove, valja birati jarke i upadljive boje. Razlog tome je logican, što bolja vidljivost skijaša ili bordera na snijegu ili u ekstremnim vremenskim uvjetima.

Što se tice obuce, osim pancerica ili cizama za bordanje, u slobodno vrijeme ili prije i poslije dolaska na snježne padine valja obuti buce, a dobre su i cipele za trekking. Važno je da obuca bude cvrsta, po mogucnosti i nepropusna na kišu i snijeg, te da ima stabilne i cvrste potplate koji se ne kližu.


Podijeli: Facebook Twiter