Kako se kuha roman i pere sude

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uz književnost, pjesmu, performans, a gotovo i ples, protutnjio je posljednjim Književnim salonom SC-a kod Marka Pogacara bracno-literarni par Ivana i Roman Simic Bodrožic.

U maniri dobrog domacina Pogacar je postavljao lakša i teža, književna i životna pitanja, a par spremno i bez zadrške odgovarao, zadržavši pažnju publike gotovo dva puna sata. Kratka prica vs. roman, a sve zacinjeno poezijom, anegdote drugoga koje se (ne) otimaju za vlastite književne potrebe, kucanski poslovi i nacini pisanja - sve se to izmiješalo u ovom paralelnom slalomu.

Okosnica price bio je ipak novi, i prvi, roman ženskog dijela para - "Hotel Zagorje" - koji je vec, još topao od tiskarskih strojeva, izazvao salve pozitivnih komentara. Ali i Pogacarevo pitanje može li se spisateljica odmaknuti od traume - jer u romanu, a i u njenoj poeziji uvijek je ta osobna trauma prisutna - te napisati cistu fikciju. Takvo što i pokušava, glasio je odgovor, ali i u tim okolnostima autorica nikada ne bi mogla pisati o necemu što ju nije "dotaklo".

A zašto Roman još uvijek nije napisao roman, bilo je sljedece logicno pitanje, na što je adresat odgovorio da mu nije provalio strukturu. Pokušavao jest, ali pisanje romana za njega je kao gradnja kuce; valja napraviti dobre temelje, pa zidove, pa katove, da bi se na vrhu tek došlo do onog perca koji sve to drži na okupu. A do njega se ne može direktno. Osim ako nisi Ivana, koja piše tako, direktno, ali zato, prema Romanu, donosi prave izbore te se ne gubi u suvišnostima.

Pjevacko-zabavni program ukljucio je i Romanovu sestru Mimu Simic te je nastup njihova benda Drvena Marija pokazao kako to izgleda na obiteljskim okupljanjima.


Podijeli: Facebook Twiter