Kako se kandidirati za EU fondove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nezavisni marcanski vijecnik Leo Buic i clan Ladonje Laris Krelja pokrenuli su projekt savjetovanja i priprema žitelja opcine za kandidaturu za europske fondove. Na prvoj radionici održanoj prije tjedan dana okupilo se 20-ak zainteresiranih mještana, rekao je Buic na konferenciji za novinare.

- Radionice provodimo u suradnji s tvrtkom Eurovision group iz Zagreba, a namijenjene su prvenstveno malim i srednjim poduzetnicima, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i fizickim osobama koje imaju dobre ideje, ali nemaju sredstava da ih ostvare. Glavna znacajka ovog pilot-projekta je to što direktor tvrtke Alen Novosad i njegov tim savjetuju ljudima s idejom kako sastaviti projekt i pomažu im prikupiti dokumentaciju da bi projekt kandidirali na jedan od europskih natjecaja, a da pritom ne naplacuju ulaznu naknadu kao sve druge konzalting firme, naglasio je Buic.

Tako sve zainteresirane stranke iz opcine Marcana nece morati izdvojiti izmedu deset i trideset tisuca kuna za sastavljanje projekta, vec ce tvrtki Eurovision platiti proviziju izmedu tri i pet posto od dobivenih sredstava ukoliko projekt prode na natjecaju. Sve do tog trenutka klijent ce imati stalnu besplatnu podršku i savjetovanje tijekom cijelog procesa kandidature projekta. Vec na prvoj radionici mještani su s predstavnicima tvrtke razgovarali o svojim projektima gradnje kuca za odmor, biciklistickih staza i drugih sadržaja kojima bi željeli proširiti turisticku ponudu u opcini, a kako doznajemo, jedan od tih projekata mogao bi biti spreman za natjecaj vec sljedeceg mjeseca.

- Ovo je i poruka nacelniku Marijanu Kostešicu kojeg vec dvije godine pitamo kada ce se Opcina malo trgnuti i kandidirati neki projekt na jedan od EU-fondova, pa nam on uvijek odgovara da je priprema dokumentacije za to preskupa, a kamoli da je za same gradane organizirao kakve radionice. Ako je tako, zašto se onda u proracunu svake godine izdvajaju sredstva za pripremnu dokumentaciju za neke projekte ako se ništa ne kandidira? Baš me zanima kamo odlazi taj novac. Smatramo da bi prioritet bila kandidatura projekta gradnje kanalizacije u Marcani, a kako smo doznali, Europa i sama nudi neka projektna rješenja za ekološku kanalizaciju koju financira u gotovo stopostotnom iznosu i koja samo treba preuzeti, kazao je Buic.

Premda je prikupljanje dokumentacije za takav zahvat opsežan posao, marcanska je Ladonja zapocela s Eurovisionom pregovore da im pomognu u ovome kako bi na vrijeme iskoristili sredstva iz pretpristupnih i kohezijskih fondova koji su nam dostupni. Radionice za mještane opcine nastavit ce se tijekom cijele godine barem jednom mjesecno, a svi zainteresirani mogu se prijaviti na e-mail [email protected]. (P. SOFTIC-MEHMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter