Kako se jedan put kantalo u crikvi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

I u svom drugom izdanju supetarska smotra starocrkvenog puckog pjevanja "Maša po starinski" okupila je veliki broj gledatelja koji su ispunili Plac pred župnom crkvom i pavlinskim samostanom, ali i respektabilan broj izvodaca iz svih krajeva Istre te s otoka Krka.

Umjetnicki voditelj "Maše po starinski" Bruno Krajcar ove je godine odabrao ujednaceniji program nego lani, kada se na supetarskom Placu culo doista atraktivnih izvedbi iz vrlo razlicitih podrucja vjerskog života i tradicije. Ovogodišnji program cinile su uglavnom skladbe što su se širom Istre i Kvarnera pjevale u crkvama, na liturgijskim svecanostima i za posebnih vjerskih blagdana, a skoro svi izvodaci bili su crkveni odnosno župski zborovi.

Poseban gost manifestacije bio je župni crkveni zbor iz Punta na otoku Krku, koji je pjesmom uvelicao svecanu poslijepodnevnu svetu misu u crkvi sv. Petra i Pavla. U pjevane dijelove mise ukomponirani su tradicionalni crkveni napjevi iz Punta, Vrbnika i Dobrinja, a buduci da je u crkvu stalo manje ljudi nego na Placu, zbor je dio programa ponovio i na pozornici pod vedrim nebom. Voditelj zbora Andelo Žic pritom se prisjetio uspomena iz djetinjstva, kad je svjedocio kako "Pomiluj me Bože", pjesmu koja je izvedena i na ovoj smotri, u njegovu rodnu Puntu složno uglas pjeva tri tisuce ljudi! I crkveno pjevanje u Lanišcu ostalo mu je, kazao je supetarskoj publici, u posebno dojmljivom sjecanju.

Puntarski sopelaši Marijan Orlic i Franjo Žic svirkom su otvorili i zatvorili program na Placu, a izmedu njih je osim zbora iz Punta nastupilo još jedanaest zborova i pjevackih skupina. Program je vodila Lejdi Oreb, nadahnuto ubacujuci u najave pojedinih izvedbi brojne poucne i duhovne misli.

Prvih nekoliko izvedbi bile su smirenijeg tona i ritma, no nakon domaceg supetarskog župnog zbora i ženske klape Koral iz Gologorice te skupine pjevaca župe sv. Agneze iz Medulina, cvršcim ritmom i skladbama odrješitijeg stiha predstavili su se župni zbor sv. Antuna iz Pule, ženska vokalna skupina iz Lanišca te grupa pjevaca župe sv. Margarite iz Štinjana. Uslijedio je nastup Erminije Erjavac i Leopoldine Šilic, crkvenih pjevacica iz Gracišca, a zatim je mješoviti zbor Maestral iz Veprinca pjevao na zvucnom i drevnom dijalektu svoga kraja. Gotovo profesionalno uvježbani župni zborovi sv. Petra i Pavla iz Marcane te sv. Mihovila iz Žminja zakljucili su istarski program, pred završni ponovni nastup gostiju iz Punta.

I prije i poslije programa starocrkvenog puckog pjevanja, publici je predstavljen i drugi segment hrvatskih glazbenih tradicija, folklorni. Uz domace Folklorno društvo iz Pazina, nastupili su i gosti iz Slavonije, KUD Šokadija iz Batrine.


Podijeli: Facebook Twiter