Kako riješiti problem lutajuce stoke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Goveda se prodaju, sve osim one tri-cetiri brede krave! Sutra dolazi kupac", izjavio nam je u petak Vlado Kocevar iz sela Veli Kosi, kojega je u utorak fizicki napao Leo Klobas iz Mali Kosi jer mu je njegova lutajuca stoka usmrtila psa.

Cini se da je nakon ovog incidenta obitelj Kocevar doista odlucna da se riješi krda od 30 goveda koje vec godinama cini štetu i prijeti sigurnosti stanovnika Malih Kosi, obližnjeg sela koje se u posljednjem desetljecu turisticki razvilo.

- Želim Vladi svako dobro kao sebi samome, samo neka kontrolira ta goveda. Ne možemo ujutro izlaziti iz kuce i strahovati da li nas pred vratima ceka krava s uperenim rogovima ili copor pasa koji ide za njima, kaže Leo Klobas.

Njegove pritužbe iste su kao i svih ostalih stanovnika Malih Kosi: goveda preskacu ograde, ulaze u dvorišta, pasu povrce jednako kao i travu te posvuda ostavljaju tragove. Problem je u nadležnosti stocarskog inspektora sa sjedištem u Rijeci, kojega je Klobas vec pozivao, ali bez rezultata, navodno zato jer nisu prijavljivali nehumano držanje životinja i nisu zahtijevali naknadu štete.

Gradonacelnik Tulio Demetlika smatra da problem, ako ne ide drugacije, treba riješiti kao i svojevremeno problem lutajuce stoke u Raši, odnosno skupljanjem i odvoženjem na ogradenu lokaciju.

Nedavno su nam citatelji javili i za slucaj da se desetak krava i telaca tjedan dana nesmetano šetalo i paslo po Krmedu.

- Uglavnom dolaze kada padne noc i rano ujutro. Moramo ih tjerati s naših polja, a da ih ne zaustavimo vjerojatno bi došle i do kuca, prica nam jedna mještanka koja kaže da se pred nekoliko dana autobus morao zaustaviti da bi propustio stoku.

Nažalost, stoka je podijelila i same mještane. Jednima krave i telci smetaju jer ulaze u privatne posjede: vinograde, njive i livade, drugima ne smetaju i smatraju to normalnim, odnosno ne pridaju tome preveliku pažnju. Zabrinuti mještani slucaj su prijavili inspekciji stocarstva u Rijeci, te rovinjskoj policijskoj postaji.

Rijec je o stoci u vlasništvu obitelji Rabar iz Okreti. Danica Rabar negodovala je što su im djelatnici Hrvatskih šuma iz Rovinja skinuli žicanu ogradu koja je držala stoku na jednom mjestu i cinjenici da su im pred nekoliko godina ubijene tri krave.

Medutim, od Borisa Cernehe, rukovoditelja Odjela za ekologiju Uprave šuma podružnice Buzet, saznajemo da je obitelj Rabar bespravno i neovlašteno postavila ogradu u šumi i šumskom zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske, kojim gospodare Hrvatske šume, odnosno Šumarija Rovinj. (R. SELAN, M. MEDIC)

VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter