Kako riješiti manjak u proračunu Poreča

Ivan Herak, Damir Kajin, Vladimir Sladonja i Stevo Žufić (M. MIJOŠEK)
Ivan Herak, Damir Kajin, Vladimir Sladonja i Stevo Žufić (M. MIJOŠEK)

Proračun Grada Poreča u minusu i koncesije velikim turističkim tvrtkama bile su glavne teme današnje konferencije za novinare  vijećnika s nezavisne Kosićeve liste Steve Žufića i Vladimira Sladonje te saborskog zastupnika Damira Kajina i Ivan Herak.

Žufić je istaknuo da do danas porečki vijećnici nisu dobili nikakav materijal o gradskom proračunu koji je potrebno donijeti do kraja godine, a koji je u velikim problemima. Rekao je da se zalažu za promjenu koncepcije gradskog proračuna kojim će se velike turističke tvrtke Plava laguna i Riviera Adria više uključiti u financiranje javnih potreba grada i smanjenje manjka u proračunu.

- Manjak prihoda nad rashodima Poreča u 2012. godini bio je 65 milijuna kuna. Grad je zadužen za više od 200 milijuna kuna i nije sposoban za nove investicije. Ništa se neće postići mjerama koje neće uključiti nove prihode i nove načine pokrića javnih potreba prihodima od velikih poduzeća, prije svega Plave lagune i Riviere Adrije. Bilo bi poželjno da svoju dobit reinvestiraju u što većoj mjeri na ovom području i da maksimalno u svoje poslovanje investicije, opskrbu i usluge uključe domaće gospodarstvo, rekao je Žufić. Iznio je podatke da je malo i srednje gospodarstvo u gradu lani imalo 25 milijuna kuna gubitka, a, s druge strane, Plava laguna i Riviera Adria lani su ostvarile 160 milijuna kuna dobiti. Iz toga je vidljivo, nastavlja Žufić, da su gubitak ostvarili malo gospodarstvo i gradski proračun, a zarađuju samo turističke tvrtke. 

- Nije logično da mali posluju s gubicima, a da veliki toliko zarađuju, a jednim dijelom koriste resurse kao što je turističko zemljište, javne plaže, prometnice i komunalni sustav, zaključio je Žufić. Sladonja je dodao kako je Grad Poreč najavio uvrštenje prireza od 10 posto, što na prosječnu plaću od pet tisuća kuna znači danak od 500 kuna, te smatraju da je prije takvog drastičnog zadiranja u primanja građena potrebno izvršiti racionalizaciju u funkcioniranju gradske uprave i poduzeća koji imaju preko 600 zaposlenih, te predlažu smanjenje za 20 posto plaća gradskih dužnosnika i voditelja gradskih tvrtki.

- Umjesto politike svoj na svome, Istrijani postaju koloni. Mi za ovim stolom odgovaramo Istra Istrijanima, a ne krupnom kapitalu, strankama ili narko kartelima, kazao je Kajin. Dodao je kako novi master plan za koji će županija izdvojiti 1,25 milijuna kuna i financiranje europskim novcem golfa u Poreču znači pogodovanje krupnom kapitalu. Kajin je dodao i kako osvetoljubivost ljudi na vlasti u Istri znači poigravanje s medijima i atak na Rodoljuba Kosića. "Osuđeni su gradonačelnik Edi Štifanić današnji direktor komunalnog poduzeća Milan Laković i bivši direktor Kosić, njih troje štitilo je su bivšeg dogradonačelnika i iskazivali poslušnost partiji koja ih je vodila na zaključenje posla zbog kojeg su i pravomoćno optuženi", rekao je Kajin. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter