Kako remiksirati Zlaticevu skladbu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medu nekoliko radionica koje su se ove godine održale u sklopu Media Mediterranee posebno nam se zanimljiva ucinila ona gdje su Milan ?uric i Uroš Petkovic iz Srbije, poznatiji kao Shazalakazoo koji izvode balkansku glazbu u elektronskoj varijanti, krenuli remiksirati jednu kompoziciju ni manje ni više nego od Slavka Zlatica. Kako su uopce odabrali skladbu ovog istarskog kompozitora?

- Nismo mi odabrali. Ideja je bila da vodimo radionicu u kojoj bi prezentirali kako tradicionalnu muziku, nevezano za regiju, prilagoditi mladim ljudima i uopce danceflooru i zabavama. Radimo to s balkanskom muzikom, ali ovo nije prvi put da uzimamo istarsku glazbu, kaže ?uric dodajuci da su istarsku muziku vec remiksirali prije šest ili sedam godina i to baš na radionici na Media Mediterranei. Organizator festivala Marino Jurcan predložio im je nedavno da remiksiraju Simfonijski ples br. 2, nazvan još i "Istarski". Nisu dobili klasicni audio snimak vec midi zapis, samo za kompjuter, prica nam Milan ?uric.

- Obožavam istarsku muziku i ljestvicu jer je muzika svih južnih Slavena bila vrlo slicna, jedino se u Istri zadržala stara ljestvica. U Srbiji je postojala slicna ljestvica ali je nestala pocetkom 19. stoljeca kada su školovani srpski muzikolozi dolazili sa školovanja iz Budimpešte i Beca. Kako nisu imali nacin da zapišu narodnu glazbu, po staroj skali, koristili su europske kromatske ljestvice, pa se dosta toga izgubilo. Medutim, u Istri je ostalo ocuvano što je dosta zanimljivo, kaže ?uric koji je inace etnolog.

Objašnjava da nije cijela Zlaticeva simfonija pogodna za remiksiranje, za plesnu muziku, pa su odabrali cetiri dijela koja su obradivali. Nadaju se da ce do kraja radionice imati gotov remiks koji ce najvjerojatnije predstaviti sutra na završnom festivalskom partyju u Punti Christo.


Podijeli: Facebook Twiter