Kako rade Milanović i sedam ministara

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Iako još ima dosta vremena do prve godišnjice rada dvanaeste Vlade Republike Hrvatske - koju je 23. prosinca 2011. godine počeo voditi SDP-ov premijer Zoran Milanović - u javnosti se čuje sve više ocjena o njezinim aktivnostima, kvalitetama, uspjesima i namjerama. Sve je, također, očitije da su neki ministri i članovi Vlade iznimno aktivni i glasni, dok su drugi - većina njih - posve zaokupljeni poslovima pa ih javnost slabije prepoznaje.

U prvih devet mjeseci neki ministri nisu se uspjeli nametnuti kao prepoznatljivi autoriteti u svojim oblastima, dok su neki drugi, poput Slavka Linića, postali političari čiju se stručnost sve više uvažava. (Pr)ocjena potpisanog autora - koju su prihvatili i vodeći hrvatski politički analitičari, odnosno stručnjaci za politički marketing Davor Gjenero i Krešimir Macan - jest da uz premijera javnost prepoznaje i reagira na samo još sedam ministara iz različitih stranaka Kukuriku koalicije. Matematika pokazuje da je to slaba trećina od 22 člana Vlade, koliko ih ovog trenutka sjedi u Banskim dvorima, odnosno u ministarstvima.

Zoran Milanović: Nerazumljivi orator

Naša ocjena: Od premijera, čija je stranka dva mandata sjedila u opoziciji, očekivalo se mnogo više. Dojam da je on osobno, kao i najvažniji ministri, dužnost preuzeo nepripremljen pokazuje se točnim jer su rezultati nakon prvih mjeseci vlasti vrlo slabi. Preokreta u ekonomiji nema, politički sukobi u zemlji te u vladajućoj koaliciji sve su veći, a međunarodni problemi se umnožavaju. Porast optimizma koji je najavljivao posve je zaboravljen, kao i odrednice Plana 21 Kukuriku koalicije.

Krešimir Macan: Premijer je prošlog tjedna u Saboru pokazao da ima dva lica. Pokazao je da se popravlja u komunikaciji, no još uvijek je bahat kao Sanader. Postavlja se iznad svojih birača, nadmoćno i kao vrhunski sudac.

Davor Gjenero: Milanović je previše sklon konfliktima i stvara ih tamo gdje ne treba. Time bitno otežava poziciju koju ima u političkom sustavu.

Radimir Čačić: Gromobran bez osigurača

Naša ocjena: Potpredsjednik Vlade za gospodarstvo odgodio je svoj odlazak, koji je najavio već za ovu jesen ne poprave li se ekonomski pokazatelji. Pad BDP-a za 2,2 posto, porast nezaposlenosti i nedostatak ijedne veće investicije umanjuju vjeru javnosti u Čačića. Svojim koleričnim ispadima prvi potpredsjednik sve više šteti Vladi. Iznimno loše prihvaćena su politička imenovanja članova HNS-a na razne državne položaje. Da ne drži petnaestak saborskih mandata, Čačić bi već odavno bio prošlost.

Krešimir Macan: Kad je smiren i kontrolira svoj nastup, Čačić dobro komunicira i šalje jasne poruke javnosti. Ali, kad "pukne" postane bahat i upropasti sve pozitivno što je sakupio u javnosti.

Davor Gjenero: Čačić je sam sebi postavio (pre)visoke zahtjeve. Sada ima problem kako ispuniti tako velika očekivanja. (Piše Dubravko GRAKALIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter