Kako prepoznati popisivaca?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Paralelno s popisom stanovništva pojacano rade i osobe sklone prevarama i lažnom predstavljanju, upozoravaju iz PU istarske. Na udaru su najcešce starije osobe koje je lakše prevariti i lakše poklanjaju svoje povjerenje nepoznatim osobama.

Bjelovarska policija vec je zabilježila slucaj nepoznatog muškarca koji se predstavlja kao popisivac. "Popis stanovništva provodi oko 14.000 popisivaca koji su prošli obuku i položili test. Svaki od njih sa sobom nosi službeno ovlaštenje kojim dokazuje svoj status popisivaca.

Ovlaštenje treba imati pecat i potpis župana kao predsjednika županijskog popisnog povjerenstva. Popisivaci sa sobom nose i kovcežic s logom popisa pa ce i tako biti prepoznatljivi gradanima. Gradani nisu dužni popisivaca pustiti u stan, vec su samo dužni dati tocne podatke, što znaci da im sve podatke mogu dati na stubištu, hodniku ili ispred kuce.

Napominjemo da gradani nemaju ovlasti legitimirati popisivace, vec ce se popisivaci sami gradanima predstaviti. Gradani su dužni na pitanja u popisu dati tocne i potpune odgovore. Nepravilnosti u obavljanju popisa mogu se javiti na e-mail [email protected].

Ako pak sumnjate da ste žrtva kaznenog djela, obavijestite najbližu policijsku postaju ili nazovite broj telefona 192", isticu u PU istarskoj.


Podijeli: Facebook Twiter