Kako pokrenuti i voditi posao od kuće

Ivana Matić, Goran Blagus i Kristina Brkić (M. MIJOŠEK)
Ivana Matić, Goran Blagus i Kristina Brkić (M. MIJOŠEK)

Rad od kuće jedan je od vodećih trendova u samozapošljavanju u Europskoj uniji, koji se širi i u Hrvatsku. Naime, u EU-u čak 92,5 posto ljudi radi o mikro-tvrtkama, onima s manje od deset zaposlenih, a najveći dio tih tvrtki ima sjedište u domovima vlasnika.

Da je takva vrst rada sve popularnija i u Hrvatskoj svjedoči i današnja edukativna konferencija "Kako pripremiti i voditi biznis od kuće?", održana u HGK-Županijskoj komori Pula, na kojoj su predstavljeni najbolji načini organizacije kućnog ureda, osnove knjigovodstva i tajne uspješne prodaje.

Sudionici konferencije, njih 50-ak, bili su mahom mali poduzetnici i oni koji to tek kane postati.

- Rad od kuće donosi veću fleksibilnost, bolju ravnotežu između privatnog i poslovnog vremena te uštedu troškova najma ureda i režija. S druge strane, pokretanje biznisa od kuće pred male poduzetnike postavlja dva izazova - izgradnju profitabilnog biznisa i organizaciju uspješnih poslovnih procesa, istaknula je Ivana Matić, osnivačica portala Women in Adria koji je organizirao konferenciju.

Kristina Brkić iz tvrtke In&out organizing govorila je o organizaciji i upravljanju dokumentacijom i vremenom, a Goran Blagus o prodaji iz kućnog ureda, koja se u suštini ne razlikuje od bilo koje druge prodaje.

Zorana Mavričić Korošec, financijska stručnjakinja iz tvrtke Makora, rekla je da svaki događaj u poslovnom svijetu ima svoj pandan u knjigovodstvu i zato treba znati što koji dokument treba sadržavati i koja je njegova svrha. Iako će nakon pokretanja obrta ili tvrtke poduzetnik odabrati knjigovođu koji će ga savjetovati, dobro je da već pri prije toga dobije sliku o svemu što ga očekuje, kazala je ona. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter