Kako poboljšati sustav zdravstvene skrbi na Bujštini

(M. SARDELIN)
(M. SARDELIN)

Resorno ministarstvo treba sustav zdravstvene skrbi na Bujštini riješiti ulaganjem u kadrove i osiguranjem kvalitetne skrbi u hitnoj medicinskoj pomoći. Ulaganje u sustav zdravstvene zaštite obaveza je osnivača, odnosno države i županije, i nema potrebe da minimalni standard zdravstvene zaštite financiraju jedinice lokalne samouprave, izjavila je na nedavnom sastanku u Umagu pomoćnica ministra zdravlja Ljubica Đukanović. Dodala je da gradovi i općine, ako imaju mogućnosti, mogu nadstandardno financirati sustav.

Nakon duge rasprave zaključeno je da će na inicijativu Grada Umaga Istarska županija s Ministarstvom zdravlja i HZZO-om najkasnije do 30. rujna Gradu predstaviti modalitet pružanja usluga zdravstvene skrbi na Bujštini, nakon čega će se razgovarati o prioritetima i načinu osiguranja tih uvjeta, doznajemo od zamjenika pročelnika za društvene djelatnosti i jednog od sudionika sastanka Slaviše Šmalca.

Sastanak je organizirao Grad Umag s namjerom da se pronađe konačno rješenje za povećanje razine zdravstvene zaštite građana Bujštine. Umaški dogradonačelnik Niko Čančarević izdvojio je već godinama najveće probleme - funkcioniranje hitne medicinske pomoći, velika udaljenost od bolnica u Puli i Rijeci, povećanje razine sekundarne zdravstvene zaštite i broja specijalističko-konzilijarnih ambulanti, kao i rad psihijatrijske ambulante.

Istaknuto je pritom da Umagu nedostaje i određeni broj specijalista i da se već sada znaju potrebe, ali, nažalost, nedostajala je sustavna potpora HZZO-a, koji nije odobravao specijalizacije. (T. KOCIJANČIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter