Kako oživjeti "mrtvi" kapital u Istri


Istarski župan Valter Flego i pulski gradonačelnik Boris Miletić bili su domaćini jučerašnjeg nastupnog posjeta novog Generalnog konzula Italije u Rijeci Paola Palminteria. Prijem je održan u pulskoj Komunalnoj palači, nakon čega su se obratili novinarima.

- Grad Pula i Istarska županija imaju odlične odnose sa Zajednicom Talijana u našoj regiji, dvojezični smo grad koji njeguje autohtonu talijansku zajednicu i njihova prava i vrijednosti, rekao je Miletić, kazavši da su razgovarali o dosadašnjim projektima i onim koji predstoje. Izrazio je uvjerenje da će s obzirom da je novi konzul četiri godine radio u Zagrebu i ubuduće s njim dobro surađivati.

Flego vjeruje da će se odlična suradnja nastaviti i s novim konzulom.

- Kao Istarska županija jesmo uvjerenja da je suradnja odlična, i naravno da se može poboljšati. Sigurno ćemo biti dobar partner u tim nastojanjima, rekao je Flego. Na pitanje koji su to konkretno projekti koji bi poboljšali suradnji između dviju država, odgovorio je da se načelno radi o dvije grupe projekta, a to su kultura i obrazovanje te ekonomska suradnja. Primjerice, u našim gradovima i općinama imamo puno praznih hala, neiskorištenih nekretnina, a s druge strane postoji interes talijanskih investitora da određeno poslovanje presele u Istru. Mi tu trebamo biti vrlo kooperativni i otvoreni te vidjeti gdje se s naše strane može ubrzati da se određena "mrtva" nekretnina stavi u funkciju, a s druge strane, konzul će dodatno motivirati investitore, rekao je Flego.

Novi konzul, novinarima se obratio kazavši da mu je jučerašnji posjet Puli prvi posjet izvan Rijeke.

- Želio sam da to bude Istarska županija i Pula i to zbog izuzetno dobrih odnosa koje postoje oduvijek. Tim putem želim nastaviti u mom mandatu. Odnosi između Italije i Hrvatske su odlični i ja sam bio veleposlanik u Zagrebu upravo u vrijeme kada su bilateralni odnosi napredovali. Hrvatska je pregovarala o ulasku u Europsku uniju, i u tom europskom prostoru dvije zemlje našle su mnogo više zajedničkih interesa nego razlika, rekao je novi konzul, dodajući da su do 2011. upravo u Puli dva predsjednika, Josipović i Napolitano, postavili su temelje buduće suradnje. Na upit hoće li podržati gradnju vrtića Rin tin Tin u Šijani, odgovorio je da smatra da svi projekti koji se odnose na sektor edukacije, škola i vrtića, su jako važni.

- Ne mogu u ovom trenutku govoriti o nečem konkretnijem jer bih trebao prisustvovati barem na nekoliko sastanaka Koordinacijskog tima koji odobrava ove projekte i koji se obično održavaju u Trstu, rekao je konzul. Prije ambasade u Zagrebu radio je i u ambasadi u Helsinkiju dok se u ministarstvu vanjskih poslova bavio sektorom suradnje i razvoja.

Generalni konzul posjetio i Policijsku upravu

Novoimenovani generalni konzul Italije Paolo Palminteri posjetio je i Policijsku upravu istarsku u pratnji počasnog konzula Italije u Puli Tiziana Sošića i suradnice Ileane Jančić. Načelnik PU Dragutin Cestar upoznao je generalnog konzula sa stanjem sigurnosti te s činjenicom da područje Istarske županije tijekom turističke sezone posjeti znatan broj talijanskih državljana, koji čine do 12 posto gostiju u Istri. Prošle godine Istru je posjetilo oko 380 tisuća talijanskih državljana, a očekuje se da će ove godine taj broj biti i veći. Osim toga, istaknuo je kako u Istri živi velik broj talijanskih državljana sa statusom privremenog ili stalnog boravka te da se njima, po već dobro uhodanim postupcima, omogućuje rješavanje njihovih statusa i korištenje svih zakonskih prava. Načelnik uprave naglasio je kako je dosadašnja suradnja s talijanskim konzulatom u Rijeci bila izuzetno dobra te je izrazio želju da  se takva suradnja i nastavi. S time se složio i generalni konzul. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter