Kako otići iz vlastitog života

Ivica Prtenjača i Davor Šišović
Ivica Prtenjača i Davor Šišović

U pazinskoj Gradskoj knjižnici upriličeno je druženje s pjesnikom i romanopiscem Ivicom Prtenjačom. Bila je to prilika za predstavljanje i njegova nagrađivanog romana "Brdo", koji već mjesecima ne silazi s popisa najčitanijih knjiga u Hrvatskoj, a u pripremi je, moglo se doznati, i njegova filmska adaptacija. Prtenjača je, govoreći o popularnosti romana, rekao da ga ne plaši dobra recepcija knjige, a razlog njezine popularnost vidi u temi.

"Možda je stvar u tomu što je pogođena ta tema bijega, ideja odlaska iz vlastitog života na neko vrijeme dok se čovjek malo ne presloži i ne pronađe sebe", rekao je Prtenjača, koji je lani osvojio VBZ-ovu nagradu za najbolji neobjavljeni rukopis.

Iako pisci nedugo nakon objavljivanja knjige objavljenu priču ostavljaju iza sebe i posvećuju se novim projektima, kod Prtenjače to nije slučaj, pa on s "Brdom" živi već godinu dana. "Ima nešto u tomu kako je ta knjiga nastala. Ona je nastala u kratkom vremenu, u nekih mjesec dana, u lipnju prošle godine, i munjevito je završena, vrlo brzo je pročišćena i poslana na natječaj. Onda su bila dva mjeseca ljeta kada se ne misli previše o knjigama i ne osjeća se taj prolazak vremena u tom smislu nekako važnim. Ubrzo potom dogodilo se da su me nazvali i rekli da sam ja dobio tu nagradu i onda je knjiga napravljena", ispričao je Prtenjača.

S autorom je u Gradskoj knjižnici u Pazinu razgovarao Davor Šišović, a na kraju književnog druženja Prtenjača je otkrio da trenutno radi na dva nova romana. (M. R.)


Podijeli: Facebook Twiter