Kako osigurati dom od provalnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

I ove godine odlazite na skijanje? Jeste li ucinili baš sve kako bi osigurali vaš dom od neželjenih posjetitelja dok vas nema? Jer dok vlasnici odmaraju, provalnici rade prekovremeno.

Poznato je da tijekom zimskih i ljetnih godišnjih odmora broj provala i raste. Provalnici jednostavno koriste odsutnost i nepažnju vlasnika za vrijeme perioda odmora.

Naravno, vaš dom nikad nije u potpunosti zašticen od moguce provale, no ipak možete uciniti dosta toga kako bi tu vjerojatnost smanjili na najmanju mogucu mjeru.



Prije samog provaljivanja, provalnici uvijek motre objekt odredeno vrijeme, ne bi li bili u potpunosti sigurni da u njemu trenutno nitko ne boravi. Dakle, vaš je zadatak uciniti sve kako bi vaš dom, iako prazan, izgledao kao da je obitelj na okupu.

Ne ostavljajte novac i dragocjenosti u domu
Postoji mnogo institucija u kojima možete sigurno deponirati novac i dragocjenosti. Na taj nacin cete biti mirni jer cete znati da je ono materijalno najvrednije na sigurnom. Ako se i dogodi provala, nece biti onoliko štetna koliko bi mogla biti da ste ostavili dragocjenosti kod kuce.

Ne spuštajte rolete

Prvi signal provalniku da nema nikoga kod kuce su spuštene rolete par dana. I prethodno može najlakše uociti. Zato zastore, žaluzine ili rolete uvijek držite napola otvorene kako ne bi slali jasan signal provalnicima da mogu krenuti u pohod na vaš dom.



Praznite poštanski sanducic

Poštanski sanducic za vrijeme vaše odsutnosti ce biti pretrpan poštom. Lopovu je to i više nego dovoljno da pretpostavi kako nema nikoga kod kuce da ga redovito prazni. Zato uvijek prije puta angažirajte osobu od povjerenja, bilo susjeda ili clana šire obitelji, koji ce svakih par dana prazniti vaš poštanski sanducic dok vas nema.

Ne ostavljajte poruke da ste odsutni na telefonskoj sekretarici

Mnoge obitelji rade kardinalnu grešku ostavljajuci poruke na telefonskoj sekretarici da su odredeni period nedostupni zbog godišnjeg odmora.

Redovita metoda provalnika je upravo zvanje na vaš kucni telefonski broj kako bi provjerili hoce li se tko javiti. Ako i niste ostavili poruku kojom im porucujete da im je kuca na raspolaganju za kradu, bitno je da sve pozive preusmjerite na mobilni uredaj vas ili nekog clana obitelji. Na taj nacin ce se provalniku netko javiti i on ce steci dojam da je ipak netko od obitelji kod kuce.



Kljuc vašeg doma predajte osobi od povjerenja

Kljuc vašeg doma predajte osobi u koju imate povjerenja, najbolje prvom susjedu (ako imate povjerenja u njega). To može biti i osoba koja ce prazniti vaš poštanski sanducic dok vas nema.

Važno je da osoba povremeno ude u stan, provjeri je li sve u redu, upali svjetlo i malo podigne ili spusti rolete kako bi se izvana stekao dojam kako je netko u vašem domu.



Osigurajte protuprovalnu zaštitu doma

Posljednje, ali možda i najvažnije jest osigurati kvalitetnu protuprovalnu zaštitu doma. Osim protuprovalnih vrata, ako si to možete priuštiti, postoje i razni alarmni uredaji koji štite vaš prostor od neželjenih upada. Takoder, prije nego što napustite dom, dvaput provjerite jeste li sve prozore dobro zatvorili.

Ako obavite sve spomenute predradnje, vaš dom ce biti poprilicno siguran od mogucih provala, a vi cete uživati u zimskim radostima. Ako se pak provala ipak dogodi, onda stvarno nemate srece jer ste nekom lopovu stvarno zapeli za oko.


Podijeli: Facebook Twiter