Kako organizirati garderobu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Garderoba nam omogucava više upotrebljivog prostora za odlaganje odjece. Ona rasterecuje spavacu sobu koja ostaje prostrana i uredna, bez razbacane odjece i cipela. Suvremeni garderobni sistemi nude niz rješenja za najrazlicitije uvjete, a opremljeni su mnogobrojnim elementima koji osiguravaju brzo, lagano i prakticno korištenje.

Mini-garderoba
Minimalne mjere za garderobni prostor su 130 puta 200 centimetara, što osigurava 60 centimetara dubine potrebne za odjecu i kretanje. Možemo je dobiti tako da dio sobe odijelimo pregradom ili zidom u regipsu, dok ce ulaz u garderobu biti zatvoren kliznim vratima.

Kutna garderoba
Za udobnu kutnu garderobu s prostorom za vješanje odjece potrebno je predvidjeti otprilike 250 cm po stranici. Dobro je da joj bocne stranice budu široke 60 cm jer se onda u produžetku može nadovezati klasicni ormar. Trokutasta garderoba odgovara sobama od oko 20 metara kvadratnih u kojoj kraci zid iznosi barem cetiri metra. Kutna garderoba može biti strukturirana i tako da posluži kao uzglavlje za krevet, dok se njoj prilazi s bocnih strana.

Garderoba u hodniku
Ako nemamo dovoljno mjesta u spavacoj sobi, no imamo dugacak hodnik, garderobu možemo dobiti zatvarajuci kraj hodnika. Ulaz u garderobu može biti iz hodnika, odmah do onog u spavacu sobu. Želimo li, pak, direktan ulaz iz sobe, valja napraviti otvor i zatvoriti ga kliznim vratima da bi se uštedjelo na prostoru. Mjere ne bi smjele iznositi manje od 130 puta 150 cm želimo li garderobu opremiti na dva zida.

Dvostruka garderoba
Želimo li imati odvojenu mušku i žensku garderobu, rješenje je dvostruki prostor sa zasebnim ulazima. Garderobu smještamo na kracem zidu spavace sobe (zid iznosi najmanje 380-400 cm). Minimalna dubina ne smije biti manja od 130 cm. Želimo li, pak, garderobu organizirati na tri zida, dimenzije ne bi trebale iznositi manje od 220 puta 160 cm.

Kvalitetna i odgovarajuca rasvjeta u garderobi omogucava nam da odjecu lako biramo i kombiniramo. Buduci da je prostor ogranicenih dimenzija, dobro je koristiti žarulje koje se minimalno zagrijavaju, poput halogenih ili štednih. (Stella Levak, dipl. dizajner)

www.stellalevak.com


Podijeli: Facebook Twiter