Kako olakšati život oboljelima od mišićne distrofije

Mnoštvo okupljenih na simpoziju u pulskom hotelu Park Plaza Histria
Mnoštvo okupljenih na simpoziju u pulskom hotelu Park Plaza Histria

Više od 600-tinjak sudionika, od čega oko 300 zdravstvenih djelatnika, okupilo se na trodnevnom, 9. simpoziju distrofičara Istre pod nazivom "Ususret zdravlju 2012", koji je svečano otvoren danas u pulskom hotelu Park Plaza Histria.

Otvorenju su, između ostalih, prisustvovali i pulski gradonačelnik Boris Miletić te dožupan Vedran Grubišić, ali i predstavnici resornog ministarstva, hrvatske zdravstvene komore, Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, donatora i sponzora te državnog saveza i udruga distrofičara iz cijele zemlje.

Održat će se niz predavanja o bolestima i problemima s kojima se distrofičari susreću, sportu za osobe s najtežom vrstom i stupnjem tjelesnih oštećenja, programima izrade ortopedskih pomagala, strategiji zdravlja i zaštite pacijenata, palijativnom liječenju, dijagnostikama fizikalnoj i raznim drugim terapiji te zdravstvenoj njezi i radu s djecom s poteškoćama u razvoju u školi.

Tijekom simpozija ispred hotela bit će izloženo i specijalno probno vozilo pulske Autoškole SL91, s ciljem edukacije mobilnosti i polaganja vozačkog ispita osoba s invaliditetom.

Davor Komar, predsjednik Društva distrofičara Istre, organizatora skupa, naveo nam je da je ova godina za njihovu udrugu bila jako teška jer je nadležno ministarstvo prestalo s financiranjem programa i projekata udruga za osobe s invaliditetom.

- Naša je udruga, kao i brojne druge, osnovana iz potrebe, a ne hobija, i smatram da bi se za nas novca trebalo naći, jer ga ima, samo ga valja preusmjeriti, bio je jasan Komar. Veli da su proračun udruge trebali smanjiti za čak 800 tisuća kuna, no ipak su uspjeli nekako progurati godinu. Na pitanje postoje li naznake rješenja ove situacije i hoće li rad udruge doći u pitanje naveo nam je da su se stvari, nakon brojnih pritisaka i prosvjeda diljem zemlje, ipak počele rješavati te postoje pozitivne naznake da će se novac za rad udruga, pa tako i njihove, iznaći.

- Pred nama je sastanak s predsjednikom Josipovićem, a zatim i dogovori u nadležnom ministarstvu, rekao je Komar. Dodao je da je apsurdno da udruge poput njihove skrbe i o onome što bi trebala biti zadaća institucija.

- Samo lani podijelili smo 85 pomagala, od električnih kreveta i kolica do hodalica, i sve smo to uspjeli osigurati od donacija. No, to nije pravi put, zdravstvo svi plaćamo, i te bi stvari svi oni koji ih trebaju morali dobiti putem HZZO-a zaključio je Komar. (B. PETROVIĆ; snimio A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter