Kako odabrati stil uredenja doma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kupujete novi stan ili kucu, odlucili ste se za preuredenje postojeceg stambenog prostora. Ispred vas su mnoge dileme i nedoumice, a jedna od osnovnih je kako odabrati stil uredenja. Pored mnogih, koji vam se svidaju, više ni sami ne znate što biste zapravo željeli za vaš novi dom...

Ovo su najcešca razmišljanja i problemi svih onih koji krecu u uredenje doma. Estetski kriteriji su najcešce osnovni za odabir stila i nacina uredenja, no važno je napomenuti da im prava podloga trebaju biti prostorne mogucnosti, funkcionalni zahtjevi te stil života pojedinca ili obitelji, koji ce se nadopuniti vizualnim efektima odabirom željenog dizajna pojedinih elemenata ili stvaranjem opceg ugodaja prostora. Kako biste došli do odgovora kako urediti svoj dom i riješili se svih nedoumica, potrebno je napraviti detaljnu analizu, koja ce vam sistemom eliminacije pomoci da dodete do pravog rješenja.



Estetski kriteriji temeljeni na stvarnim potrebama, prožeti funkcionalnošcu pojedinih elemenata, ali i opceg funkcioniranja prostora, koje je nužno za kvalitetu stanovanja, bit ce pravi odabir za vas! Jedan od prvih koraka je sagledavanje prostornih mogucnosti vašeg doma. Ukoliko imate mali stambeni prostor, koji unutar jednog prostora mora zadovoljavati više namjena, odlucite se za moderno minimalisticko uredenje, ciji su elementi jednostavnih geometrijskih oblika i kao takvi ne opterecuju vizualno prostor. Odabirom minimalizma, ucinit cete prostor vecim i prozracnijim.

Uz odabir stila, nužno se veže i odabir materijala. Drvo, kamen, ali i sve ostale vrste materijala u tamnijim bojama, djeluju teško i reprezentativno u postoru, pa je preporuka svima onima u manji stambenim prostorima odabirati materijale u svijetlim bojama. Ukoliko želite vizualno povecati prostor, preporucljivo je primjeniti transparentno staklo.



Osim velicine prostora, nužno je analizirati i njegovu prirodnu osvijetljenost. Dobra osvijetljenost otvara mogucnosti za razlicite odabire stilova, materijala i boja dok mracniji prostori, zbog manje površine prozora ili sjene koju stvara priroda oko stambenog objekta, zahtijevaju odabir "prozracnijih" stilova, svjetlijih boja i "lakših" materijala.

Veliki stambeni prostori pružaju potpunu slobodu u odabiru nacina uredenja, ali se kriteriji sužavaju temeljem drugih odrednica bitnih za funkcioniranje pojedinca ili obitelji u stambenom prostoru. Potrebno je krenuti od vlastitih potreba i navika. Da li ste osoba koja s užitkom posvecuje puno pažnje održavanju doma ili su vam to usputne aktivnosti koje obavljate ponekad i nerado? Klasicni i rustikalni stilovi uredenja zahtijevaju temeljitije održavanje zbog materijala i nacina oblikovanja elemenata dok moderni minimalisticki omogucavaju brzo i jednostavno održavanje.

Ukoliko ste praktican tip, željan polifunkcionalnosti, mogucnosti za brzim i jednostavnim promjenama, koje se lako ostvaruju modularnim namještajem, vaš logican odabir ce biti minimalisticki stil uredenja, jer cete željenu modularnost najjednostavnije postici unutar ovog stila. Svi ostali stilovi su kompleksniji pa se i modularne promjene postižu na kompleksniji nacin.



Analizirajte svoje sklonosti, hobije, nacin provodenja slobodnog vremena. Ukoliko ste umjetnicki tip, kreirajte umjetnicki interijer u kome su svi elementi poput umjetnickih eksponata, koji zadovoljavaju funkciju, ali predstavljaju i vizualni užitak. Ovakav nacin uredenja nije prikladan za obitelji s malom djecom.

Ukoliko uživate u prirodi i njenim carima, odlucite se za rustikalni interijer. Ovakav nacin uredenja je osobito preporucljiv za viken-kuce, apartmane i ostale objekte za odmor. Vrstu rustikalnosti, materijale i nacin njihove obrade, prilagodite podneblju u kome je objekt smješten kako biste zaista uživali u iskonskim carima tog kraja.

Za sve one koji vole monden i otmjen život i interijer, preporucljivo je uredenje u klasicnim stilovima, minimalizmu s naglaskom na skupocjene materijale ili eklektickim pristupom, koji omogucava miješanje stilova. Za odabir posljednjeg je potreban istancan ukus ili angažman strucne osobe, kako se miješanjem stilova ne bi postigao suprotan efekt od željenog. (Monika Galovic, dipl.ing.arh.)

www.interijernet.hr


Podijeli: Facebook Twiter