Kako od tijela napraviti oluju

Župan s najmlađima
Župan s najmlađima

Nakon Muzeja suvremene umjetnosti Istre, Europskog centra za mir i razvoj te prostora bivšeg autobusnog kolodvora, drugi Classical Music Festival u organizaciji Istarskog kulturnog sabora danas je opet promijenio lokaciju i vrijeme održavanja te se program održao prijepodne u parku Kralja Petra Krešimira, nasuprot Dvojnih vrata.

Glazbeni piknik

Jučerašnji program pod nazivom "Chlidren corner: Music picnic" bio je namijenjen djeci koju su svijetu udaraljki približili Simon Klavžar i Zvezdana Novaković iz Slovenije.

- To je… oluja! To je… vjetar! Mogu ja probati?, obasuli su pitanjima znatiželjni klinci i klinceze Zvezdanu koja je na instrumentima počela stvarati zvukove. Glavni instrumentalist ipak bio je Simon koji je došao s punom udaraljkaškom spremom, a u njegovom arsenalu isticao se vibrafon.

Maloj ekipi koja je s velikim interesom pratila prezentaciju uskoro su se pridružili prijatelji iz vrtića Rin Tin Tin. Klavžar i Novaković krenuli su objašnjavati podjelu udaraljkaških instrumenata, što su to membranofoni, idiofoni, što su tom tomovi, bongosi, shakeri itd.

- Zašto zvuk iz vibrafona ide prema gore, a ne prema dolje?, nastavila su s pitanjima djeca koja su očito došla dobro pripremljena i pazila što im Klavžar govori.

Bumbarov let

Novaković je u jednom trenutku pred malu publiku koja je uživala u programu postavila jednako tako mali izazov - tražila je da prepoznaju tko radi zvuk iz sljedeće kompozicije. Neki su pretpostavili da se radi o zmiji, drugi o pčeli, ali pravi odgovor je uskoro stigao - riječ je, naime, bila o poznatom "Bumbarovom letu". Imali su još jedan zadatak za vrijeme kojeg su trebali zatvoriti oči i pogoditi prema zvuku koji je instrument.

Dio jučerašnje glazbene radionice u parku koji su neki s nestrpljenjem očekivali bilo je kako da tijelo posluži kao instrument. Uz Zvezdaninu pomoć djeca su se pljeskala po rukama i nogama i tako proizvela zvuk koji podsjeća na nadolazeću oluju. Na koncu su svi dobili priliku isprobati prave instrumente, pokazavši upravo nevjerojatan interes.

(M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter