Kako ocuvati svoje srce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svjetska kardiološka federacija izdala je naputke za ocuvanje zdravlja srca odnosno sprjecavanja srcanoga i moždanoga udara koje podupiru sve zdravstvene organizacije, društva i lijecnici diljem svijeta. Pridržavamo li se ovih jednostavnih uputa, možemo poživjeti puno duže i biti u boljoj formi.

1. Svatko bi trebao imati uravnotežene dnevne obroke, ukljucujuci krto meso (ne prženo, vec kuhano, na roštilju ili peceno), ribu, povrce, grahorice, voce i namirnice s niskim udjelom životinjskih masnoca.

2. Jedite voce barem 5 puta na dan.

3. Pijte vodu, obrano mlijeko ili svježe, nezasladene vocne sokove, radije nego slatka i gazirana pica

4. Ukljucite voce i povrce u objed i užinu svojega djeteta. Nagovorite roditelje prijatelja Vaše djece da ucine isto. Zatražite podršku ucitelja u promicanju zdrave prehrane u djece i uvodenje zdravih obroka u školu.

5. Budite sigurni da ne pretjerujete u soljenju hrane, te posebice u unosu soli tzv. industrijskim, "gotovim" namirnicama.

6. Planirajte što više obiteljskoga druženja na otvorenome. Svakodnevno budite tjelesno aktivni barem 30 minuta i ugradite tjelovježbu u raspored Vaših svakodnevnih aktivnosti. Koristite se stubama a ne dizalom.

7. Neka Vaš dom bude bez pušackoga dima. Pobrinite se da Vaša djeca ne puše niti da se puši u njihovoj blizini.

8. Ogranicite sjedenje pred zaslonom racunala. Iskljucujte televizor ili racunalo što je više moguce i osigurajte Vašoj djeci dokolicu provedenu u tjelesnim aktivnostima. Zašto ne biste otpratili svoje dijete u školu pješice ili na biciklu?

9. Kao clan obitelji, budite primjer u usvajanju zdravih prehrambenih navika, redovitoj tjelovježbi i nepušenju.

10. Ako sumnjate da kod nekog clana Vaše obitelji ili vas samih postoji povišen rizik za bolesti srca, potražite medicinski savjet odnosno pomoc lijecnika.


Podijeli: Facebook Twiter