Kako obnoviti pulsku staru gradsku jezgru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na koji biste nacin realizirali projekt obnove starogradske jezgre, trenutno najveceg gradskog rugla, upitali smo dva ugledna pulska arhitekta. Bruno Nefat i Franc Ancelj bez imalo politiziranja ponudili su svoje ideje o obnovi povijesnog dijela tritisucljetnog grada koji želi postati europskom prijestolnicom kulture 2020. godine. Do tada bi svakako povijesna jezgra trebala promijeniti dotrajalo derutno ruho i zasjati novim sjajem.

Iako je "Dolcevita", projekt obnove procelja i krovišta zgrada starogradske jezgre, to nudio, pokazalo se da se odnosi iskljucivo na uži dio stare jezgre Pule, a usto se, zbog neimaštine i raznoraznih drugih problema, obnova otegla. Stoga smo kroz razgovor s pulskim arhitektima pokušali doznati više o njihovim idejama, ali i praksi u svijetu.

Od starog grada 26 milijuna kuna godišnje


Bruno Nefat na temelju dosadašnjih iskustava sustav obnove povijesne cjeline Pule vidi kroz funkcionalno korištenje povijesne jezgre.

- Prihodi koji se stvaraju na podrucju povijesne cjeline, po mojim informacijama, uvijek su bili znatno veci od rashoda. Jednom davno, prije oko 25 godina, akademik Sošic akumuliranu vrijednost povijesne cjeline grada Pule procijenio je na oko 60 milijardi dolara. Medutim, ona je, barem teoretski, za barem dva reda velicine veca od graditeljske vrijednosti, pa po mojim osobnim proracunima danas, po skromnijoj procjeni, iznosi izmedu jedne i 1,2 milijarde dolara.

Amortizacija zgrada u ovom stanju iznosi izmedu 0,5 i jedan posto godišnje. Dakle, svaka godina neodržavanja direktno nas košta više od pet milijuna dolara godišnje. Taj iznos mora biti okvir za razmišljanje o tome kako povijesnu cjelinu funkcionalno koristiti, pojašnjava Nefat.

Ovaj pulski arhitekt podastro nam je financijske pokazatelje fonda gradske povijesne cjeline koji trenutno prihoduje oko 26 milijuna kuna godišnje. Od zakupa poslovnih prostora prihoduje se 15 milijuna kuna, od zakupa javnih površina dva milijuna kuna, a od spomenicke rente 1,5 milijuna, dok se od komunalne naknade namakne pet milijuna kuna, a od prodaje gradevina još milijun kuna. Posljednji prihod je onaj od pricuve koji je manji od milijun i pol kuna. Medutim, od komunalnog doprinosa i prodaje zemljišta ne prihoduje se ništa.

- S malo truda, unutar jedne godine, ukupan iznos mogao bi se povecati na oko 31,5 milijuna kuna. Od zakupa bi se tako trebalo prihodovati 18 milijuna kuna, zakupa javnih površina tri, a spomenicke rente dva milijuna kuna. Zatim, prihod od komunalne naknade iznosio bi 5,5 milijuna kuna, komunalnog doprinosa pola milijuna kuna, prodaje gradevina milijun, prodaje zemljišta pola milijuna, dok bi sredstva pricuve ostala na istoj razini, dakle, oko milijun i pol kuna, kaže Nefat, koji nije racunao na dio prihoda od turistickih pristojbi i koncesija na pomorskom dobru, iako se i ta sredstva, napominje, trebaju koristiti za obnovu, ali su pod drugim ingerencijama, poput Turisticke zajednice Pule i Lucke uprave.

Kandidirati obnovu za EU-fondove


Usto Nefat nudi rješenje i za financiranje projekata, pogotovo suvlasnika zgrada, s obzirom na to da se ucestalo spominje da su upravo oni u starogradskoj jezgri slabijeg imovinskog stanja.

- Sve civilizirane zemlje koje skrbe o baštini imaju takozvani povrat dijela rente. Ili kao neposrednu dotaciju (prihod) vlasnika ili kao poreznu olakšicu. Kada bi tako bilo i kod nas, na ime dotacija vlasnicima stanova i poslovnih prostora u zašticenoj povijesnoj cjelini vracao bi se dio spomenicke rente, oko 50 posto od njenog prihoda. To znaci da bi raspolagali s oko milijun kuna godišnje. Ako to pretvorimo u anuitete kredita za obnovu, dolazimo do oko 80 do 100 kredita ciji bi se anuiteti isplacivali samo iz povrata spomenicke rente, nudi Nefat rješenje za financiranje obnove starogradske jezgre.

Narušena statika mnogih zgrada u povijesnoj jezgri grada ne bi predstavljala problem, smatra Nefat, jer je rijec tek o najviše desetak slucajeva godišnje, što dozvoljava pružanje mogucnosti korištenja zamjenskog stana iz gradskog fonda.

- Cijena sanacije morala bi se refundirati stopostotno jer se radi o zajednickim dijelovima zgrada na koje vlasnici stanova nisu mogli djelovati, smatra ovaj pulski arhitekt.

Nefat istice da bi za vece, i znacajnije površine starogradske jezgre, poput rive, Kaštela, Parka grada Graza, Danteovog trga i Ulice Sergijevaca, trebalo imati spremne projekte za kandidaturu prema EU-fondovima, jer vrijeme istjece 2013. godine. No, nastavlja Nefat, i ti zahvati su manji od procjene prihoda na podrucju zašticene povijesne cjeline.

- Najmanje govorim o uredenju fasada jer to je samo šminka. Ostajem kod ranijih navoda da prosjecna fasada s krovom ne može koštati iznad 120-150 tisuca kuna. Potreban nam je, medutim, sustav u koji ulaze svi prihodi koje sam naveo i koji bi se trošili putem posebnog žiro-racuna gradskog fonda za obnovu. Do 1991. godine imali smo Zavod za prostorno planiranje i pripremu zemljišta, s posebnim žiro-racunom i programom, i to je za Pulu bio najuspješniji period obnove od 1947. do danas, zakljucuje Nefat. (Razgovarao Goran ROJNIC)

Arhitekt Franc Ancelj: Iskustva europskih gradova treba primijeniti u Puli
Franc Ancelj, ugledni arhitekt i zapravo kronicar pulske arhitekture, koji citateljima Glasa Istre nesebicno otkriva cijeli niz nastajanja, ali i zaborava, dijelova našeg grada, o obnovi starogradske jezgre ima jasan stav. "Treba primijeniti iskustva drugih europskih gradova koji su projekt obnove najstarijih dijelova vec realizirali i prilagoditi ih pulskim prilikama", recept je koji preporucuje autor cijelog niza feljtona posvecenih pulskoj arhitekturi.

Ancelj nam je pritom ispricao saznanja o obnovi starogradske jezgre u bavarskom Regensburgu. Nekadašnji rimski grad 80-ih godina prošlog stoljeca odlucio se za obnovu starogradske jezgre, a, kako istice Ancelj, gradska vlast Regensburga prvo je na rubnom dijelu grada izgradila novi blok zgrada i u njega iselila sve stanare starogradske jezgre.

Dobra bavarska iskustva

- Nakon toga Regensburg je o svom trošku obnovio sve zgrade starogradske jezgre, kvart po kvart staroga grada. Ne znam o financijskom aspektu projekta, mogu samo pretpostaviti da su to ucinili kreditima, sredstvima bavarske vlade ili na neki drugi nacin. Kada su zgrade obnovljene, vlasnici koji su se željeli vratiti u svoje stanove otplatili su gradu obnovu.

Vlasnici, recimo, malih kuca, koji se pak nisu željeli vratiti, ostali su u novim stanovima na rubnom dijelu grada koje su mogli otkupiti za razliku cijene ili zamijeniti, a kuce su prepustili gradu. Doduše, u Njemackoj nije kao kod nas, gdje je vlasnikom stana postao onaj tko je bio stanar u njemu. Tamo postoje vlasnici cijelih zgrada, imucni ljudi, pa je sve išlo lakše realizirati, prica nam Ancelj.

Istice nadalje da je u Puli model Regensburga teško primijeniti jer Grad to ne može financirati. Ali ukazuje i na, još znacajniji, nedostatak kadra koji bi to vodio, posebno s obzirom na to da je ukinut Odjel za graditeljsku baštinu u gradskoj upravi. Usto, napominje da nisu samo stanovnici starogradske jezgre slabijeg imovinskog stanja, kako se cesto istice, vec su to danas i stanovnici novijih pulskih kvartova s obzirom na vremena u kojima živimo. Ono na što Ancelj posebno ukazuje je krivi pristup obnovi starogradske jezgre.

Uz zgrade, treba obnoviti i ulice

- Grad bi ovakav bavarski model mogao primijeniti eventualno tek kada osigura zamjenske stanove stanarima starogradske jezgre. Medutim, projekt njene obnove ne bi trebao biti samo obnova zgrada, vec kompletne rekonstrukcije ulica. Obnavljati zgradu po zgradu nema smisla ako na obnovljenim kucama i dalje budu snopovi kablova.

Prilikom obnove treba rekonstruirati sve komunalne instalacije u ulici, smatra ovaj ugledni arhitekt.
Problem je i loša statika mnogih zgrada u starom gradu zbog cega su, navodno, neke i otpale iz programa obnove. Loša statika zasigurno poskupljuje projekt, a suvlasnici zgrada se i prije "poskupljenja" teško odlucuju za obnovu. Ipak, Ancelj smatra da bi se i taj problem lakše otklonio kada bi se iskustva europskih gradova znala prilagoditi Puli.

- Jasno je da otklanjanje problema loše statike poskupljuje projekt. Ipak, treba znati da je obnova starogradske jezgre kompleksna. Ukoliko je Gradu stalo izvesti je kako dolikuje, trebao bi zaposliti strucan kadar kojem je stalo do obnove najstarijeg dijela grada. Takav tim, sastavljen od strucnjaka za infrastrukturu, financije i arhitekturu, trebao bi prouciti, pitati i obici razne europske gradove koji imaju iskustva u obnovi svojih starogradskih jezgri.

U Njemackoj su sve obnovljene, ali dovoljno je skociti do austrijskog Graza, koji je bio europska prijestolnica kulture, ili slovenskog Maribora, koji ce to uskoro biti, pa vidjeti i analizirati što su drugi realizirali te njihova iskustva prilagoditi Puli. Naravno, Grad bi trebao uci u takvu investiciju jer u Puli strucnjaci postoje. Treba ih samo "zaposliti" i platiti, zakljucuje Ancelj.


Podijeli: Facebook Twiter