Kako napisati povijest iz ženske perspektive

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Međunarodna mreža Faces koja okuplja žene koje se na ovaj ili onaj način bave medijskom umjetnošću predstavljena je preksinoć u galeriji Makina. O mreži je govorila Eva Ursprung koja je pozvala umjetnice iz Istre da im se pridruže, što mogu učiniti 
putem maila [email protected], dok više o mreži se može doznati na stranici https://www.faces-l.net. 

Feministička mreža

Faces je mreža osnovana u Austriji sa snažnim vezama u Hrvatskoj i Sloveniji. Ove godine slavi 20 godina od osnivanja, a premda se, kaže Ursprung, vremenom razvila u feminističku mrežu, otvorena je svim ženama koje djeluju u području medijskih umjetnosti. 

- Većina umjetnica su zaboravljene. Ženama je teško postati dio povijesti umjetnosti, kaže Ursprung i napominje da je cilj dati tim ženama mjesto u povijesti koje zaslužuju. 
Kod Faces stvar je u povezivanju, networkingu. Ako spojimo naše energije i radimo zajedno te razvijemo zajedničke projekte i ideje postat ćemo dovoljno jake da se naši radovi predstave svuda i da dobiju mjesto u povijesti umjetnosti koje svako od njih zaslužuje. 

Pažnja ženama

U Makini su preksinoć tako predstavljena videa Varshe Nair, zatim Marine Gržinić i Aine Smid te jedan video Myriam Thyes posvećen djelu umjetnice Sophie Taeuber. Svih njih povezuje želja da drugim ženama daju zasluženu pažnju i učine njihove radove vidljivima. Ursprung opet podsjeća na važnost žena, ne samo u povijesti umjetnosti nego i u razvoju tehnologije pa ljudi zaboravljaju, primjerice, na Adu Lovelace koja je izmislila programiranje na kompjuteru. 

Cilj, je kako kaže Ursprung, da se povijest napiše iz ženske perspektive jer su povijest uvijek pisali muškarci a povijest je "samo ogledalo ljudi u društvu koji su na poziciji da imaju moć". 

- Žene nisu bile na poziciji da imaju moć, zato se toliko ne spominju u povijesti. To mi sada radimo, kaže Ursprung. 

Faces kao mreža, odnosno mailing lista, ne bavi se samo poviješću nego i suvremenim životom i želja je da žene tu stvaraju nova djela, organiziraju događaje 
i razmišljaju u novim kreativnim idejama. 

Projekt financira Alpen-Adria-Allianz. Simpozij i izložba posvećena ovoj mreži održat će se od 13. do 15. listopada u Grazu, a sve medijske umjetnice koje žele sudjelovati mogu se 
javiti na prije spomenuti mail. (Mladen RADIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter