Kako na put s mališanom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Krenuti ili ne na dugo putovanje s malim djetetom? Ta je dvojba uvijek prisutna, pogotovo sada kada dolaze sve ljepši dani i imamo više volje i želje otputovati nekuda.

Ovaj je problem još veci ako je i majka umorna (od posla ili obaveza kod kuce) pa pripreme za putovanje, kao i samo putovanje, doživljava kao dodatni teret. Naime, treba se pobrinuti za gomilu djetetove odjece, pelene, bocice, hranu, cajeve... No, ukoliko se tom "problemu" pristupi vedro, dobro ce se raspoloženje prenijeti i na dijete i ono ce dobro podnijeti putovanje cak i u prvim danima života.

Za sasvim malo dijete treba osigurati prenosivu ležaljku (koja se ucvršcuje na stražnje sjedalo) u kojoj ce ono moci udobno i bezbrižno prespavati veci dio putovanja.

Od Ane Duff, clanice udruge Roda i instruktorice u programu "Sigurno u autosjedalici" doznajemo da je zdravstveno i zakonski uvriježena praksa i na državnom i internacionalnom nivou da se bebe od prvog dana rodenja trebaju voziti u autosjedalici za dojencad (takozvano "jaje") koja se postavlja suprotno smjeru vožnje i u kojoj je dijete u poluležecem položaju tako da mu naslon sjedalice, u slucaju sudara, pruži potpunu podršku glavi i vratu i sprijeci kobno istezanje vrata i kicme, te povrijede glave.

Inace, ove vrste sjedalica (okrenute unazad) najefikasnije su od svih vrsta sjedalica u zaštiti djeteta - zašticuju dijete od rizika ozljede ili smrti u sudaru i do preko 90%, za razliku od košara i jastuka koji ne pružaju nikakvu zaštitu, te autokrevetica koji pružaju vrlo ogranicenu zaštitu.

Dijete se u autosjedalicu okrenutu prema naprijed u uspravnom položaju može preseliti tek kad je za to dostiglo minimalne uvjete, jedan od kojih je navršena godina dana života (drugi su težina od 10 kg i samostalno hodanje).



Suvremene sjedalice napravljene su anatomski, udobne su i dovoljno prostrane da dijete u njima može udobno sjediti, igrati se, jesti, pa cak i spavati. Dijete tog uzrasta lakše ce podnijeti putovanje ako unaprijed odredite gdje i kada cete se zaustavljati, jer i njemu i vama treba malo odmora. Tada cete ga presvuci i nahraniti, pa cak i prošetati malo. Dajete li djetetu djecju hranu koja se priprema s vodom, ponesite toplu vodu u termosici.

Najveci problem na duljem putovanju s nešto vecim djetetom je "bolest vožnje" i dosada. Mucninu možete izbjeci tako što cete djetetu dati hranu bogatu ugljikohidratima: kruh i marmeladu, tost, suhe kekse, neslane krekere, štapice i banane. Prije i tijekom putovanja izbjegavajte mlijeko - jer se ono dulje probavlja i jer može izazvati mucninu.

Kako ga zabaviti?

A kako riješiti dosadu? Dio problema se rješava udobnom sjedalicom u kojoj ce dijete prespavati vecinu puta. Zabranjeno mu je urediti "krevetic" na zadnjem sjedištu jer prilikom naglog kocenja može pasti izmedu sjedišta i ozlijediti se.

A dok je budno, dijete mora na dohvat ruke imati neke igracke. No, pripazite kakve ce to igracke biti. - Važno je da one nisu tvrde jer svi objekti u sudaru ili pri naglom kocenju postaju projektili koji udaraju u druge objekte u vozilu (ukljucujuci i putnike) silama nekoliko desetaka puta više od njihove originalne težine (igracka od 200 grama pri sudaru od 50 km/h udarit ce silom otprilike jednakom kao da je teška 10 kg), kaže Ana Duff.

Osjeca li mucninu, najbolje je da ne gleda kroz prozor u automobile u pokretu. I gledanje slikovnice ili slaganje slagalice može izazvati mucninu.

Ako imate dvoje ili više djece koji se svadaju po putu predlažemo da im na dva nacina zaokupite pažnju:
Smislite igru
- zabavite djecu nekom natjecateljskom igrom - primjerice, neka uocavaju i broje automobile odredene boje. Pobjedniku možete cak i dati neku nagradu. Budu li tako zaokupljeni, putovanje ce proteci mnogo sigurnije i brže.

Pocnite pjevati
- pocnite pjevati neku pjesmicu koju vole i znaju. Pridružit ce vam se i tako cete ih zabaviti i opustiti. Sebe takoder.

I, na kraju, dvije osnovne stvari. Kad je u automobilu dijete, bilo koje dobi - zabranjeno je pušenje, cak i uz otvorene prozore. Nadalje, u kabini treba održavati ugodnu temperaturu - ni previsoku ni prenisku, a osobito treba paziti na propuh.


Podijeli: Facebook Twiter