Kako kuhati ukusnu hranu bez soli?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osim što biste trebali manje puta protresti solenku kada pripremate obrok, trebali biste paziti na unos soli putem gotovih jela koje kupujete usput, upozoravaju strucnjaci.

Ako smanjite unos soli, možete smanjiti rizik srcanih bolesti za petinu!

Previše soli koju unosimo u organizam povezano je sa širokom lepezom bolesti, kao što su pretilost, dijabetes ili krvožilna oboljenja.

Ako se bojite da vaši recepti nece biti isti bez okusa soli, ne morate se plašiti promjena. Postoje mnogi nacini kako poboljšati okus jela bez soljenja! Preporuke donosi organizacija Dijabetes America.

Meso:
dodajte lovorov list, celer, kajensku papriku, curry, cešnjak, papar, mažuran, muškatni orašcic, origano, papriku, kadulju, majcinu dušicu ili ocat.

Govedina:
dodajte piment, kopar, usitnjeni cili i cešnjak.

Perad:
dodajte brusnice, sjeme celera, listove celera, kopar, dumbir, origano, peršin, kurkumu, sjemenke sezama.

Janjetina:
dodajte sjemenke celera, listove celera, curry, metvicu, ružmarin, cimet ili kadulju.

Svinjetina:
dodajte cimet, korijandar, cešnjak, luk, kadulju, majcinu dušicu i dumbir.

Teletina:
dodajte lovorov list, dumbir, curry, majcinu dušicu, mažuran i origano.

Riba:
dodajte kopar, papriku, lovorov list, kajensku papriku, komorac, dumbir, suhi senf, ulje limuna i kurkumu.

Jaja:
dodajte kopar, bosiljak, muškatni orašcic, mažuran, suhi senf, luk, papriku, peršin, majcinu dušicu ili kurkumu.

Šparoge:
dodajte kim, ocat i limunov sok.

Kupus
: dodajte kim, ocat ili kardamon.

Kukuruz:
dodajte zelenu papriku, rajcice ili korijandar.

Grašak:
dodajte mažuran, majcinu dušicu, luk, bosiljak, zelenu papriku ili peršin.

Krumpir:
dodajte kopar, kim, zelenu papriku, luk, peršin ili majcinu dušicu.

Buca:
dodajte cimet, muškatni orašcic ili luk.

Rajcice:
dodajte bosiljak, kopar, cimet, mažuran, origano, luk, kadulju, majcinu dušicu ili ocat.

Riža:
dodajte zelenu papriku, luk ili kurkumu.

Kruh:
dodajte kim, celer, bosiljak, kopar, cešnjak, komorac, metvicu, majcinu dušicu, ocat, peršin, sjemenke sezama.

Voce:
dodajte cimet, ekstrakt badema, dumbir, sjemenke maka, muškatni orašcic, mažuran ili klincic.


Podijeli: Facebook Twiter