Kako kreirati događaje i jedinstveno kino-iskustvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Do 15. rujna pulsko kino Valli bit će domaćin Sajma filma koji zajednički organiziraju Kino mreža, Hrvatski audiovizualni centar i Pula Film Festival, a treći Sajam još jednom će predstaviti nezavisna kina i podržati njihov daljnji razvoj kroz niz radionica, razgovora, edukacijskih programa, primjera dobre prakse i filmskih projekcija.

Brojni sadržaji

Sajam je otvoren u srijedu u kinu Valli, a pozdravne su riječi izrekli Gordana Restović, ravnateljica Pula Film Festivala, Hrvoje Laurenta, predsjednik Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača, Daniel Rafaelić, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra i Tamara Brussich, potpredsjednica Skupštine Istarske županije.

- Drago mi je da smo ove godine dio ovog zanimljivog programa. Ovdje će se u tri dana održati brojni sadržaji u kojima će se raspravljati o tome kako kreirati događaje i jedinstveno kino-iskustvo, te također kako film i kino povezati s drugim umjetnostima, kazala je Gordana Restović.

- Nakon što su gradska kina nestala s kulturne mape Hrvatske, a kinoprikazivačku djelatnost ponovno preuzele multipleks dvorane otvorene u gotovo svim većim gradovima, u posljednjih desetak godina došlo je do revitalizacije starih gradskih kina, kazao je Laurenta.

Mrežu je osnovalo 27 kinoprikazivača iz 24 grada s ciljem osnaživanja položaja neovisnih kina unutar same filmske djelatnosti, a ključne aktivnosti mreže su povezivanje i razmjena programa iznimne umjetničke, kulturne i povijesne vrijednosti.

Nakon svečanog otvaranja održan je panel "Drugačije kino" na kojemu su u raspravi sudjelovali, među ostalima, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Daniel Rafaelić, zamjenica gradonačelnika Varaždina Sandra Malenica, Jure Matičič iz Mestnog kina Domžale, a skup je vodio Bruno Kragić.

Da je kino pravi hram, potvrdio je i Daniel Rafaelić, te istaknuo da premda kina imaju brojne probleme, uspijevaju ići zacrtanim putem dalje.

Bruno Picula zapitao se kako od kina napraviti nešto još veće i značajnije, a Sandra Malenica kazala je da je Varaždin najprije imao tri kina, a onda je ostalo samo jedno. Ispričala je kako su krenuli od četiri gledatelja te je broj potom rastao, iako je varaždinsko kino "derutno, zimi jako hladno, sa smrdljivim WC-om u predvorju, no svejedno ima svoju vjernu publiku".

Kino Valli rijetkost

Svi su se složili da su kina poput kina Valli rijetkost, a Rafaelić je istaknuo i manjak filmskog obrazovanja, koje je jako bitno za edukaciju mladih generacija.

Također, naglašeno je da su multipleksi uvelike promijenili sliku kina u nas, iako su na početku bili dočekani kao spas s neba.

Tijekom radionica koje će se održati ova tri dana na konkretnim će se primjerima i kroz potencijalne zajedničke programe predstaviti neke taktike i strategije koje mogu pomoći razvoju publike, promocije i marketinga te sufinanciranju filmskih programa. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter