Kako jeftino i sigurno putovati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kako se jeftino, s avionskom kartom od 1.500 funti i 17 letova može obici svijet, pokazala je nedavno rijecju i videoprojekcijom brojnoj publici u velikoj dvorani Zajednice Talijana Rijecanka Florinda Klevisser. S fakultetskom diplomom doktora istraživaca urbane geografije Klevisser ne samo da predaje na tršcanskom i koparskom sveucilištu, vec i piše i cesto putuje svijetom. Na taj nacin nastoji na popularan nacin, anegdotama, ali i korisnim opservacijama, popularizirati kulturu putovanja i modernu geografiju.

Nakon putovanja, koje je kao i mitsko putovanje trajalo 88 dana, zabilješki i pet tisuca snimljenih fotografija, Florinda Klevisser je napisala knjigu "Viaggia con me spendendo poco" (Putuj sa mnom uz mali utrošak), koja je izašla u izdanju EDIT-a. Na predstavljanju u Rovinju opisala je pojedine etape puta koji je zapoceo u Londonu. Prva je destinacija bio Dubai, perla arapskog svijeta, koja divovskim koracima postaje turisticka meka. Klevisser je potom otputovala u Singapur, uz Monaco najgušce naseljenu državu svijeta, financijski i tehnološki centar Azije.

Slijedeca je etapa bio slikoviti, ali pomalo kaoticni Tajland. Uz posjet znamenitostima kao što je Kraljev dvor, Klevisser se otisnula i na poznati otok Puketh, gdje se uvjerila da su vrijedni Tajlandani uklonili posljedice katastrofalnog tsunamija. U Hong Kongu Klevisser je vidjela spoj tradicije i modernizma. Potom se otisnula u Auckland na Novom Zelandu. Obišla je sjeverni i južni otok ove države, koju zbog prirodnih ljepota nazivaju raj na zemlji.

Najljepše uspomene ponijela je sa otoka Samoa, gdje su joj domacini bili izuzetno ljubazni. Usred Tihog oceana, s tropskom klimom, tamošnji se stanovnici stoicki nose sa cestim uraganima. Posljednja etapa prije povratka u London bio je San Diego. Tu je Florinda Klevisser vec kod kuce, jer je u San Diegu pohadala postdiplomski studij.

Uostalom, detalji se mogu saznati u knjizi, koja nije samo vodic, vec i pravi prirucnik o sigurnom putovanju na kojem se nece utrošiti previše novaca. Za Klevisser je putovanje istraživanje svijeta, ali i snalaženja u dalekim zemljama. Po njenim savjetima putovanje mora ima draž, jer se njime obogacuje kultura i proširuju horizonti. Putnik nikada ne putuje sam, jer putem susrece mnoge ljude i uspostavlja nove kontakte. Najvažnije je dobro prouciti itinerere i mogucnosti koje pružaju, pažljivo odabrati prtljagu, planirati redovno odmaranje i zdravu prehranu.

Budžet za putovanja smanjuje se ponajviše boravkom u hostelima, izbjegavanjem skupih restorana i samostalnim organiziranjem izleta. Klevisser navodi i low-cost kompanije na svim kontinentima te web stranice preko kojih se mogu dobiti informacije i kupiti karte. Postoje posebne web stranice za putovanja oko svijeta. Najvažnije je nabavljati last minute karte, koje znaju biti jeftinije do 80 posto.


Podijeli: Facebook Twiter