Kako je Vodnjanac oblikovao vizualni identitet Slovenije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložba "Identitet Slovenije - Oblikovanje za državu", otvorena u Muzeju Mimara, predstavlja dizajnerska rješenja vezana za identitet Republike Slovenije koja je osmislio jedan od najboljih slovenskih dizajnera Miljenko Licul.

Slovenski veleposlanik u Hrvatskoj Vojko Volk otvorio je izložbu istaknuvši da ona, preko njezina autora Miljenka Licula, spaja hrvatski i slovenski narod buduci da je Licul roden u Hrvatskoj, a cijeli svoj radni vijek proveo je u Sloveniji.
Po rijecima veleposlanika Volka, izložba je zapravo pripovijest o slovenskoj neovisnosti ispripovijedana kroz pricu o slovenskome novcu što ga je dizajnirao Licul.

Posjetitelji izložbe mogu tako vidjeti neka djela vizualne kulture vezana uz identitet slovenskoga naroda i države kao što su novcanice i kovanice bivše slovenske valute - tolara, slovenske euro kovanice, citav niz prigodnih kovanica, slovensku putovnicu i novu biometrijsku putovnicu, dizajn osobne, zdravstvene i vozacke kartice te niz poštanskih maraka.

Miljenko Licul (1946.-2009.) roden je u Vodnjanu pokraj Pule. U Ljubljani je živio od 1964. kada je poceo studirati arhitekturu, a od 1972. radio je kao graficki dizajner. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter