Kako je Vlacic spasio luteranstvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Knjiga americkog luteranskog povjesnicara Olivera Kermita Olsona "Matija Vlacic i opstanak Lutherove reforme", objavljena u suradnji Grada Labina s Bogoslovnim institutom Zagreb, predstavljena je u srijedu u labinskom Malom kazalištu.

O knjizi je govorio Stanko Jambrek s instituta, koji je za hrvatski prijevod obavio povijesno-teološku redakturu teksta. Akademik Mario Bratulic upoznao je publiku s povijesnim okvirima u kojima je Vlacic živio i radio.

Predstavljena knjiga prvi je dio biografije Matije Vlacica Ilirika koju je Oliver K. Olson sastavio nakon desetljeca proucavanja njegovog života i djela. Pisao ju je prihvativši mišljenje vodeceg njemacko-americkoga teologa C. F. W. Walthera da je Vlacic bio "najznacajniji teolog reformacije, odmah iza Luthera" te najznacajni ucenjak svoga vremena..

O znacenju knjige za promociju Labinštine govorio je gradonacelnik Tulio Demetlika. Predstavljanje knjige bilo je ujedno i uvod u znanstveni simpozij o Vlacicu, koji ce se u Labinu održati od 22. do 24. travnja.


Podijeli: Facebook Twiter