Kako je Trst postao zanimljiv

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veli mi djelatnik iz tršcanske agencije za prodaju nekretnina Oliva da prije petnaestak godina dobar dio Talijana nije ni znao gdje se Trst nalazi. Cak i u visokorazvijenim regijama na sjeveru Apeninskog poluotoka kad bi spomenuo Trst, pitali bi te moraju li ponijeti putovnicu prilikom posjeta tom gradu.

Na jugu Italije veci dio populacije živio je donedavno u uvjerenju da je Trst jugoslavenski grad. Kad ne bi fulali državu, ucinili bi kardinalnu grešku oko geografske lokacije jer se Trst u talijanskoj kolektivnoj svijesti veže za Trento, grad u Alpama koji je, poput Trsta, bio amblem talijanskog iredentistickog pokreta: Trst i Trento, gradovi pod austrougarskom okupacijom koji su zajedno docekali dolazak talijanskih vojnika nakon Prvog svjetskog rata, udaljeni su jedan od drugoga na pristojnoj daljini od preko tristo kilometara.

Danas, vele mi u Trstu, situacija je u globalu izmijenjena, u zadnjih desetak godina imidž grada podignut je na zavidnu razinu, bogati ulagaci iz Lombardije i Veneta otkrili su ljepote grada, primijetili da se Trst nalazi na moru, da tršcanska riva i obala vrve marinama gdje se mogu smjestiti jedrilice ili jahte. Morske usluge doživjet ce novi procvat kad jednom krene obnova stare austrougarske luke u samom središtu grada u kojoj je dosad bila smještena bescarinska zona.

Gradske vlasti znacajno su uložile u obnovu i restauraciju tršcanske rive, vecih i znacajnijih trgova te središnjih ulica. Starogradska jezgra podno brežuljka svetog Justa potpuno je obnovljena zahvaljujuci ulaganjima iz europskih fondova.

Trst je u odnosu na druge talijanske gradove miran, u njemu život tece drugacijim ritmom od, primjerice, venetskih gradova Verone, Padove ili Vicenze. Sigurnost je na zavidnoj razini: krada automobila gotovo je nepoznata pojava, cim padne noc, promet u središtu grada zamre, nema buke, dobar dio zgrada restauriran je, a fasade su obnovljene.

Prošle je godine talijanska agencija za prodaju nekretnina Tecnocasa obavila istraživanje o vremenskom roku koji je potreban da bi se prodala pojedina nekretnina. Trst je na prvom mjestu tog zanimljivog istraživanja jer u prosjeku vlasnik uspije prodati stan ili kucu za 126 dana, nešto više od cetiri mjeseca. Primjera radi, u Veroni je taj prosjek 202 dana, u Palermu 201, u Udinama 200, a u Bologni cak 226 dana.

Dakle, gradska ulaganja u gradsku infrastrukturu i pojacana promidžba Trsta uvjetovani su, izmedu ostalog, i neocekivanim obratima poput, primjerice, nacionalnog obilježavanja 10. veljace kao dana sjecanja na istarskih egzodus, koji je u prvi plan doveo upravo Trst, grad koji slovi za amblem tih povijesnih dogadaja. Zvuci paradoksalno, ali i državna retorika može puno toga uciniti u promicanju odredene sredine.

Vlasnici agencija za trgovanje nekretninama vele da je Trst primamljiv jer su njegove cijene i dalje izuzetno konkurentne onima u središtu Milana, Rima, Padove i Verone, gdje se cetvorni metar stana krece oko 8.000 eura i više. U Trstu stan u središtu grada oko trga Unita' stoji oko 3.000 eura po cetvornom metru, i to predstavlja izazov za ulagace.

Na trgu Ponterosso, gdje je nekad cvjetala trgovina "jugovicima", osmišljena je nova rezidencijalna zona: uloženo je u obnovu palaca na kanalu u kojima se sada stan prodaje po cijeni od 4.000 do 5.000 eura. Ista je situacija na trgu Piazza della Borsa: pri kraju je obnova palace Tergesteo (poznate po lijepoj galeriji u kojoj su smješteni otmjeni ducani i kavane), koja nudi stanove po cetiri do pet tisuca eura po cetvornom metru.

Trst je grad s oko 210.000 stanovnika, podijeljen je u zone pa nešto izvan središta grada, ili prve zone, cijene drasticno padaju: vec u predjelu Ulice D'Annunzio, ili iznad poznatog pozlacenog kipa Bogorodice, može se naci stan po cijeni od 1.200 do 2.000 eura; u trecoj zoni, odnosno u perifernim kvartovima Borgo San Sergio, Melara i drugima, može se naci stan i za manje od 1.000 eura.

Razlika u cijeni govori i o tome da je grad još živ, da ima vlastiti oblikovani identitet i težinu (novcanu). Talijani su otkrili ljepotu Trsta, a uz njih i sve veci broj Austrijanaca, Nijemaca i Slovenaca.


Podijeli: Facebook Twiter