Kako je točno poginuo Jurij Gagarin

Yuri Gagarin
Yuri Gagarin

Aleksej Leonov je više od 20 godina tražio dopuštenje da otkrije detalje nesreće koja se dogodila u ožujku 1968. godine. Te je godine osnovana državna komisija koja je trebala istražiti nesreću, a Leonov je bio član komisije.

Tada je objavljeno da su Gagarin i instruktor Vladimir Serjogin u zrakoplovu MIG-15 pokušali izbjeći "strani objekt", pticu ili meteorološki balon, počeli se nekontrolirano rotirati i pali na tlo. "Taj zaključak je uvjerljiv civilu, no ne i profesionalcu. Zapravo, sve se odigralo drugačije", kazao je Leonov.

Tvrdi da je opasno blizu Gagarinova zrakoplova proletio lovac SU-15.

"U ovom slučaju, taj pilot nije slijedio upute spuštajući se s visine od 450 metara. Znam to jer sam bio tamo: čuo sam zvuk i pričao sa svjedocima. SU-15 je, dok se spuštao, prišao Gagarinovom avionu na samo 10 do 15 metara, i to u oblacima. Zbog bliskog prolaska Gagarinov avion upao je u kovit brzinom od 750 kilometara na sat i nije mu bilo spasa", ispričao je Leonov.

Iako je službena i točna verzija Gagarinove pogibelji objavljena, ime pilota koji je odgovoran za smrt dvoje ljudi nije objavljeno. Jedino što je poznato jest da taj pilot sada ima 80 godina i da je lošeg zdravlja. "Obećao sam da ga neću imenovati", kazao je Leonov. (M. P./RT)


Podijeli: Facebook Twiter