Kako je to kada tijelo priča priču?

Animacija zvuka pod vodstvom Giulia Settima (N. LAZAREVIĆ)
Animacija zvuka pod vodstvom Giulia Settima (N. LAZAREVIĆ)

Organizirane skupine djece koje odlaze i dolaze na programe Monte Librića, brojni instrumenti u svim dijelovima Circola te vesela djeca koja su isprobavala zvukove svih tih instrumenata, svakodnevica su na Monte Libriću, posebice ako je lijep i sunčan dan, kao što je to bio jučer.

Djeca iz predškolske ustanove Rin Tin Tin - skupine Calimero i Topo Gigio prisustvovali su dvjema radionicama, jedna skupina glazbeno - literarnoj Piccoli terremoti pod vodstvom diplomirane učiteljice razredne nastave na talijanskom jeziku Ester Richter Kontošić, a druga Animaciji zvuka pod vodstvom glumca Giulia Settima. Djeca su se na ovoj igraonici igrala zvukom i pokretom na vrlo zanimljiv način. Najprije ih je Settimo pitao da izgovore vokale i "otpjevaju" ih, potom su se igrali zvukom kada su imitirali razne životinje te kasnije raznim dijelovima tijela "proizvodili" zvuk. Kako to zvuči pucketanje prstima, razni načini pljeskanja, koje zvukove proizvodimo rukama, nogama, koljenima, kako je to kada tijelo priča priču?, mogli su se uvjeriti mališani u vrlo dobrom raspoloženju.

Uz maestru Ester u radionici Piccoli terremoti, koja će se održati i danas i sutra, na zabavan i djeci primjeren način mališani su učili o životinjama. Maestra im je kreirala enormnu knjigu, koja je u prvim stranicama bila prazna, a potom su djeca trebala otkriti tko je to ukrao ilustracije. Tu su te domaće životinje postale protagonisti, jer su mališani saznali kako se svaka od njih glasa i kako se to glasanje zove. Naravno, nisu nedostajale niti pjesmice uz gitaru i igre.

Jučer su svi mališani iz talijanskih škola koji su pohodili Monte Librić gledali film "Il ragazzo invisibile" (Nevidljivi dječak) Gabrielea Salvatoresa. Njihovi vršnjaci iz hrvatskih škola gledali su pak Favreauov "Knjiga o džungli".

U jutarnjim se satima održava i radionica "Potrubi za priču", koja spaja literarno i likovno, te umijeće pripovijedanja pretače u umjetnost stvaranja.            Kakav zvuk ima zvrk mogli su saznati mališani u slušaonici "Zvuk kao priča", a voditeljice su bile Majda Makovec i Irena Plejić Premec. U poslijepodnevnim satima svakodnevno od 16 do 20 sati, a subotom i nedjeljom od 10 do 12 sati održava se libraonica ZvukBook gdje se studenti Sveučilišta Jurja Dobrile, s Odjela za odgojne i obrazovne znanosti bave zvukom kao audiopoticajem. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter