Kako je teško biti star, a biti car

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Intimistickiji, naizgled manje raspojasan, ali silno duhovit i raspoložen bio je Rambo Amadaus u subotu na Kaštelu gdje je sa svojim pratecim bendom vrsnih instrumentalista održao odlican, gotovo dvoipolsatni koncert pred oko 400 ljudi.

I ovaj je nastup, osim dobre jazz funky svirke, ponudio originalni Rambov performans pun lucidnosti, improvizacije, društvene kritike i samokritike. Vizualno, nastup ce biti upamcen po sjajnim srebrnim cipelama u kojima je Rambo cesto plesao sitni vez uzduž bine.

Samo se Rambo može za vrijeme izvodenja pjesme obratiti ljudima koji su koncert pratili izvan tvrdave, iza rešetaka, neposredno iza bine, te ih bez zlobe pozdraviti kao VIP goste, kao što valjda jedino on tako lako može ismijavati samog sebe. Autoironijom je otvorio ("Kako je teško biti star, a biti car") i zakljucio koncert ("Dioptrija mi sve veca, koncerti sve gori, don't happy, be worry").

Njegov smisao za improvizaciju spašavao je da koncert u pojedinim dijelovima ne zapadne u glazbenu monotoniju, posebno u dijelovima promocije posljednjeg albuma "Hipišizik metafizik". Iako nije odsvirao neke hitove poput "Džemo voli džem", "Te jedno te isto" ili "Prijatelju", Rambo i njegov bend od novije pjesme "Kolesterol & rock 'n' roll" napravili su gotovo 15-minutni performans.

U tom vrhuncu veceri, duhovite Rambove digresije nasmijavale su publiku iz minute u minutu. Aktualno je zvucala i "Fela Kuti, druže stari" ("smijali se Cesima koji su prodavali pegle, dušeke i šatore po plažama, a vidi nas sad").

Publika je spremno docekala i zajedno s Rambom otpjevala cuvenu "Cobane, vrati se". Koncert je priveo kraju pjesmama "Moj skutere", "Beton" i "Budala". Ono što je, pored neponovljivog Ramba, obilježilo koncert, izvrsna je brass sekcija s kojom je Rambo Amadeus prvi put nastupio u Puli.

Vlada Mandic na trubi i Aleksandar Petkovic na saksofonu suvereno su i suptilno bojali pjesmu po pjesmu, uz kulminaciju u pjesmi "Kolesterol & rock 'n' roll" gdje su na minutu-dvije sjajno otplovili u pjesmu Grace Jones "Strange". Uz nadahnuti brass tandem i vještog Ramba na obojenoj Gibson gitari, bend su još cinili Vojno Dizdar za klavirom, Vladimir Cukic na basu i Goran Ljuboje za bubnjevima.


Podijeli: Facebook Twiter