Kako je Stasi uhodio Grassa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Knjigu punu uzbudljivih peripetija o tome kako je istocnonjemacka tajna policija uhodila nobelovca Güntera Grassa u ožujku 2010. objavit ce njemacki izdavac Christoph Links Verlag. Autor Kai Schluter detaljno je procešljao više od dvije tisuce Stasijevih dokumenata kako bi kompilirao knjigu. Trud mu se isplatio: za britanski The Independent izjavio je da je posrijedi štivo koje otkriva godine minuciozno koordiniranih špijunskih akcija kojima je Grass bio gotovo konstantno izložen, a da o tome sam nije imao pojma.

Najpoznatijeg njemackog postratnog pisca tajna je policija pocela pratiti 1961. godine kad je u otvorenom pismu napao GDR-ov projekt izgradnje Berlinskog zida. Pratili su, doslovno, svaki njegov pokret, pa kad je pisac na javnim citanjima predstavljao svoje najpoznatije djelo, "Limeni bubanj", objavljen 1959. godine, njegovi su suradnici, sugovornici i najveci dio publike bili ustvari doušnici Stasija. Bio je u njihovu obrucu kamo god išao. Na temelju njihovih izvještaja sastavljani su izdašni spisi u kojima se Grass spominje pod kodnim imenom Bolzen.

Autora knjige iznenadila je kolicina pažnje koju je tajna policija posvecivala Grassu, od trenutka kad bi na prijelazu Friedrichstrasse napustio zapadni Berlin. Dokumenti koji su nastali kao rezultat toga dani su javnosti na uvid nakon pada Zida.


Podijeli: Facebook Twiter